Nemzetközi lehetőségek fiatalok számára

2019.12.31. ÖNKÉNTESSÉG

SCI Rövidtávú önkéntesség - Workcamps

A Service Civil International (SCI) egy önkéntes szervezet, amelynek célja, hogy népszerűsítse a kultúrák közötti békét. Ennek eszközei a mindenki számára nyitott nemzetközi önkéntes projektek. A szervezetnek 43 helyi szervezete van, illetve emellett a partnerszervezeteinek száma is folyamatosan bővül. Azáltal hogy az önkéntesek különböző hátterű emberekkel élnek és dolgoznak együtt, könnyebben küzdik le gátjaikat és előítéleteiket. A program által megtapasztalhatják az egymás iránti költsönös tiszteletet és megértést. Ilyen értelemben az önkéntesség akár életmódként is értelmezhető, vagy kiállásként a békés és együttműködésre épülő világ mellett.

 

SCI számos önkéntes lehetőséget kínál (rövid-, közepes -és hosszútávú projektek), de akár csatlakozást is helyi szervezethez, vagy részvételi lehetőséget szemináriumokon vagy képzéseken. 

 

 

Rövidtávú projekteket (workcamps) a helyi SCI szervezetekkel és partnerszervezetekkel együttműködésben szervezik (olyanokkal, akik helyi közösségekkel állnak kapcsolatban). 

 

Mi is ez pontosan?
A rövidtávú önkéntesség az önkéntesség egy sajátos formája, amely különböző országból, kulturából származó és eltérő háttérrel rendelkező embereket hoz össze, akik 2-3 hétig élnek és dolgoznak együtt helyi közösségekkel.
A cél a kultúrák közötti megértés növelése, és az egyéni gátak leépítése. Eképpen járul hozzá az emberek közötti béke megalapozásához.
A projektek erős hangsúlyt fektetnek az interkulturális tanulásra, és tartalmazza a békére nevelés elemeit is. Számos program közül lehet választani, amelyek mindegyik mindenki számára nyitott. 

 

Költségek
Bárki aki valamely rövidtávú önkéntességre jelentkezne, be kell hogy fizessen tagsági díjat az SCI helyi szevezete (küldő szervezet) számára. Az SCI egy non-profit szervezet, enélfogva a tagsági díjak alacsonyak. Ezáltal lehetséges az is, hogy azok is részt tudnak venni rövidtávú önkéntes projektekben, akik szerényebb anyagi háttérrel rendelkeznek. 
Néhány országban az SCI külön programokat biztosít 
Néhány országban az SCI speciális programokat kínál a kevésbé jó eséllyel rendelkező fiatalok számára, ami megkönnyítik a rövid távú projektekben való részvételüket.
A projekt az önkéntesek számára étkezést és szállást biztosít a projekt teljes idejére, kivéve az érkezést és a távozást. Az önkéntesek számára ivóvíz biztosított. Sokszínűség
Minden évben a rövidtávú önkéntes projektek különböző területen valósulnak meg, így más-más típusú önkéntes munkát igényelnek. Így például:
- szabadtéri mozi szervezése a helyi roma közösséggel Koszovóban;
- élet egy eco-faluban Finnországban;
- programok lebonyolítása menekültek számára Kenyában;
- menedékkérők gyermekeivel való munka Belgiumban;
- síró farkasok hangjára ébredés az Egyesült Államokban;
- a palesztín ifjúsági központ munkájának segítése Izraelben…

 

Hogyan lehet jelentkezni?
A projektek listája általában megtalálható az on-line workcamp database-ben. A legtöbb projektre lehet on-line regisztrálni.
A jelentkezéshez online kell regisztrálni a helyi szervezetnél, és létre kell hozni egy fiókot. Miután beregisztráltál, be tudsz jelentkezni, és ki tudod tölteni a jelentkezési lapot, ami a helyi tagszervezethez fog majd beérkezni. 

 

További információhttps://www.sciint.org

Határidő: 2019.12.31.

Kapcsolat