Nemzetközi lehetőségek fiatalok számára

2018.06.01. ÖSZTÖNDÍJAK

Európa Segítségnyújtási Önkéntesszolgálata: Gyakorlati Segítségnyújtás és Kapacitásépítés

Humanitárius projektek kivitelezése érdekében a világ minden tájáról érkező önkénteseket és szervezeteket egyesít az Európai Segítségnyújtási Önkéntesszolgálat. A felhívás és a program célja a programban részt vevő küldő és fogadó szervezetek kapacitásának bővítése, valamint az Európai Segítségnyújtási Önkéntesszolgálat és a pályázó önkéntesekre vonatkozó elvárások és folyamatok érvényesülésének biztosítása.

A kezdeményezés által az Európai Bizottság legfeljebb 115 küldő és fogadó szervezet kapacitásának erősítését szeretné elérni ak övetkező területeken:

 • Katasztrófa és kockázatkezelés; felkészülés és válaszkészség; segélyezés, újraépítés és fejlesztés közötti kapcsolat megteremtése;
 • Harmadik országok helyi önkéntes tevékenységének fellendítése
 • A szervezetek adminisztratív kapacitásához kapcsolódó engedélyezési eljárás indítása
 • A közösségek számára korai katasztrófa előrejelzés biztosítása

 

Támogatható jelentkezők:

A gyakoralti segítségnyújtás és a kapacitásépítő területre való jelentkezés mindegyikére a következő szervezetek jelentkezhetnek:

 • nem kormányzati non-profit szervezetek, amelyek központja az unió területén taálható, illetve az adott tagállam törvényei alapján alakult meg; vagy
 • polgári ügyekkel foglalkozó, a tagállam törvényei szerint működő közjogi testületek; vagy
 • a Nemzeti Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének tagjai.

 

Kizárólag az Európai Unió tagállamaiban jogi formában létrejött szereplők (Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia) jelentkezhetnek.

A jelentkezések leadásának idejéig bezárólag a pályázók a humanitárius segítségnyújtás területén legalább három év tapasztalattal bírnak.

A gyakorlati segítségnyújtásról szóló projektekkel foglalkozó jelentkező és partnerszervezetek csoportjában legalább három különböző országból érkező szervezetnek kell részt vennie, amelyek közül:

 • legalább egy szervezet legalább három éve foglalkozik önkéntesirányítással.

 

A kapacitásépítés területét érintő projekteknek hat különböző országból érkező szervezetet kell magukban foglalniuk:

 • legalább három partnerszervezett érkezik harmadik országból;
 • minden, a programban részt vevő partner legalább három éve tevékenykedik a humanitárius segítségnyújtás területén;
 • a harmadik országokból érkező legalább két partnerszervezetnek aktív munkavégzést kell folytatnia a humanitárius segítségnyújtás terén;
 • legalább egy szervezet (akár a partnerszervezetek közül is) legalább három éve foglalkozik önkéntesirányítással.

 

A pályázók mind a gyakorlati segítségnyújtással, mind a kapacitásépítéssel kapcsolatban beadhatnak jelentkezést, ám ezt a jelentkezéskor jelezniük kell.

A tevékenységekből társult tagként egyéb szervezetek és szereplők is részt vállalhatnak, amennyiben hatékony szerepet tudnak betölteni a projekt kivitelezésében (pl. tapasztalt kapacitásépítő vagy gyakorlati segítségnyújtás szolgáltatók).

A finanszírozható tevékenységek:

Mindkét kezdeményezési terület esetében az alábbi tevékenységekre terjedhetnek ki a projektek: igényfelmérés véglegesítését célzó látogatások; kapacitáserősítő- és építő tevékenységek; képzéssel/tanácsadással/mentorálással/multiplikálással foglalkozók tréningjeinek szervezése; szemináriumok és workshopok; szakmai látogatások (job-shadowing); testvérkapcsolatok és munkaerő-csere létesítése; bevált gyakorlatok megosztása; tanulmányi utak; partnerségek kialakítását segítő tevékenységek; a kulcsfontosságú küldő szervezetek fizetett személyzetének mentorálása és tanácsadás; legfeljebb 3 hónapig tartó tanulmányi utak harmadik országok fizetett személyzetének és önkénteseinek, akik az európai pályázó/partnerszervezeteknél vállalhatnak munkát; igényfelmérés, módszer- és információmenedzsment; katasztrófa és kockázatcsökkentés; katasztrofára való felkészülés; krízisekre adott válasz (és kapcsolódó területek); segélyezés, újraépítés és fejlesztés, alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz.

 

Költségvetés:

A projektek társfinanszírozására rendelkezésre álló teljes költségvetés 7,96 millió eurót tesz ki.

Az egyes projektek legfeljebb 700 ezer euró összegű támogatásban részesülhetnek; minden támogatott projekt 100 és 700 ezer eurój juttatást kap. A 100 ezer euró alatti támogatási igényléseket nem kerülnek elbíráslára. Az Ügynökség előzetes elképzelései szerint 23 projekttervezet jut támogatáshoz.

 

Határidő: 2016. július 4. 12:00 CET.

További információk:  http://bit.ly/1SWjxMN

További támogatásokért a szervezetek az Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökséghez fordulhatnak.

Határidő: 2018.06.01.

Kapcsolat

EACEA - EU Aid Volunteers
EACEA-EUAID-VOLUNTEERS@ec.europa.eu
http://eacea.ec.europa.eu/eu-aid-volunteers_en