Nemzetközi lehetőségek fiatalok számára

2018.05.31. RÉSZVÉTEL

Európai Drog Megelőzési Díj

Az Európa Tanács Pompidou Csoportja (Cooperation Group to combat Drug Abuse and Illicit Trafficking in Drugs) kétévente kitüntetéssel jutalmazza három drogprevenciós ifjúsági munkás tevékenységét. A díjjal a minőségi, fiatalokat bevonó drogprevenciós munkát támogatják. Az elismerésben és az 5000 eurós pénzjutalomban legfeljebb három ifjúsági projekt részesül.

A pályázaton kiemelt figyelemmel kísérik az innovatív, új technológiákat felhasználó kezdeményezéseket, valamint a 18 évnél fiatalabbaknak szóló projektötleteket is.

A projektek elfogadásának feltételei:

  1. A projekt megvalósulása folyamatban van, vagy nemrég fejeződött be a következő országok valamelyikében vagy több ország területén: az Európai Tanács tagállamai, a Pompidou Csoport tagállamai, valamint a Csoport MedNet hálózatának tagállamai: Algéria, Egyiptom, Jordánia, Libanon és Tunézia.

  2. A hivatalos struktúrájú (pl. irányítóbizottsággal vagy irányítócsoporttal rendelkező) projektet legalább két fő irányítja, és azok működtetéséért a kormány, nem kormányzati szervezetek, a magánszszektorból érkező felek vagy helyi közösségek is felelhetnek. A pályázaton önkéntes alapon működő projektek is indulhatnak

  3. A beérkezett programok teljes vagy jelentős mértékben a drogprevenció témakörével foglalkoznak.

  4. A projekt munkálataiban 25 évnél fiatalabb személyek is részt vesznek.

A 'drogok' körébe tartozik: illegális drogok; alkohol; dohány; illékony anyagok (ragasztók, gázok, aeroszolok; új típusú pszichoaktív anyagok (NPS, ún. „legális kábítószerek”); rendeltetésnek nem megfelelően használt receptköteles és orvosi rendelvény nélkül kiadható gyógyszerek. Ugyanakkor a sikeres pályázatok egyedi drog megelőzési irányvonalat is képviselhetnek.

'Drogprevenció' alatt a következő értendő: A kábítószerek használatának megelőzése különféle módszerek segítségével. A droghasználat megakadályozása (a bünügyi ellátás kontrollja) és a kezelési ellátások nem képezik a prevenció részét.

A díjátadó ceremóniát a 2016 augusztusában rendezett Pompidou Csoport gyűlésén tartják. A díjjal 5000 euró összegű plnzjutalom is jár.

A projekteket a pályázók a Pompidou Csoport titkárságán keresztül nyújthatják be. A győztes projekteket hét tagú, a Pompidou Csoport tagállamaiból érkező fiatal választja ki. Munkájukat két tanácsadó segíti, ám a döntést nem befolyásolják.

Határidő: 2016. július. 31.

További információk: http://www.coe.int/t/dg3/pompidou/Initiatives/PreventionPrize/default_en.asp 

Határidő: 2018.05.31.

Kapcsolat

POMPIDOU GROUP - Secretariat
+ 33 3 88 41 29 87
Pompidou.PreventionPrize@coe.int
http://www.coe.int/t/dg3/pompidou/default_en.asp