Elhalasztják a Discover EU ötödik fordulóját

2020.03.12. 15:42 Kategória: Ifjúsági mobilitás

FIGYELEM! További értesítésig a Discover EU aktuális fordulóját az Európai Bizottság elhalasztotta.

 

Az Európai Unió 2008-ban indította útjára legújabb programját, a Discover EU-t, amely az indulása óta közel 70 ezer fiatalnak nyújtott lehetőséget arra, hogy jobban megismerje az Uniót és annak tagállamait. 2020-ban már az ötödik forduló következik, amelynek során a nyertesek száma is több lesz: immáron húszezer helyett harmincezer fiatal részesülhet Interrail vonatjegyben.

 

Ki pályázhat?

Discover EU-ra abban az esetben pályázhatsz, ha megfelelsz a következő feltételeknek:

  • a pályázási időszakban 18 éves vagy, vagyis 2001. július 1. és 2002. június 30. között születtél;
  • az Európai Unió valamelyik tagállamának állampolgára vagy (a kilépési időszakban az Egyesült Királyságban élő fiatalok is pályázhatnak);
  • a pályázási űrlapon feltűnteted a személyi igazolvány számodat, vagy az útleveled számát;

Amennyiben pályázol, és Discover EU jegyet nyersz, akkor 2020. július 1. és 2021. február 28. között utazhatsz, maximum 30 napos időkerettel.

Bármilyen testi vagy szellemi fogyatékossággal élő fiatalok szintén pályázhatnak vonatjegyre. Esetükben bármilyen extra költséget teljes mértékben fedez a program (például kísérő személy költségei).

Figyelem: Abban az esetben, ha a korábbi fordulóban már utaztál a Discover EU program jóvoltából, akkor ezúttal nem pályázhatsz.

 

Hogyan lehet pályázni?

Az online jelentkezési lap az Európai Ifjúsági Portálon érhető el 2020. március 12. déli 12 órától fogva, egészen 2020. március 26. déli 12 óráig.

A jelentkezési lapon fel kell tüntetned néhány személyes adatodat, illetve azt, hogy hogyan készülsz majd az utazásodra. Továbbá öt feleletválasztós kérdésre kell válaszolnod a következő témakörökben: európai kultúra és sokszínűség, EU-s ifjúsági kezdeményezések. Végül pedig egy „mázli” kérdésre kell válaszolnod, amely segít téged rangsorolni a jelentkezők között (ez biztosítja, hogy minden jelentkező valóban egyenlő eséllyel induljon).

Rendelkezned kell érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal. Ha útleveled vagy személyi igazolványod netán lejárt vagy a pályázási időszakban lefog, akkor igyekezz mihamarabb megújíttatni. Vedd figyelembe azonban, hogy az új dokumentum elkészülte több napot is igénybe vehet.

 

Utazhatsz-e a barátaiddal?

A Discover EU program lehetőséget biztosít számodra arra, hogy eldöntsd inkább egyedül, vagy éppen barátaiddal utaznál (veled együtt maximum öten lehettek egy csoportban). Ha a csoportos utazás mellett teszed le a voksodat, akkor figyelj arra, hogy a csoport minden tagja megfeleljen a pályázati feltételeknek (lásd a Ki pályázhat? pontnál).

Csoportos utazás esetén először is csoportvezetőt kell választani. A csoportvezető tölti ki a jelentkezési lapot, ideértve az öt kvíz kérdést és a „mázli” kérdést is. A jelentkezés benyújtásakor, ő kapja majd meg a kódot, amelyet a többieknek is meg kell adnia. A csoportvezetőtől megkapott kód alapján tud regisztrálni online a többi csoporttag, akiknek szintén meg kell adniuk a szükséges személyes adataikat. A regisztráció véglegesítésének minden csoporttagnak meg kell nyomnia a benyújtás/submit gombot.

 

TUDJ MEG TÖBBET ITT & JELENTKEZZ

 

Fontos: a fentebb jelzettek szerint az Európai Bizottság a pályázati időszakot egyelőre elhalasztotta.

A már elnyert vonatjegyek esetében pedig itt szerezhető további információ a teendőket illetően.

Forrás

Frissítve: 2020.03.12. 15:41Megosztom

2020 MÁJUS
Eurodesk történetek I. - Kettős identitással a hálózatban

Interjú László Cecíliával, a szolnoki Europe Direct iroda munkatársával.

Ne add fel az álmaid, kezdj el tervezni!

A koronavírus járvány ellenére

Nemzetközi mobilitási programok érdekelnek? Kezdd velünk!

A nemzetközi Eurodesk hálózat 2020-ban ünnepli fennállásának 30. évfordulóját, amelynek alkalmából interjúkat készítünk a magyar hálózat partnereivel.