Galway és Rijeka 2020 kulturális fővárosai

2020.01.07. 11:54 Kategória: Aktív részvétel

2020. január 1-jével Rijeka (avagy Fiume, Horvátország) és Galway (Írország) vette át az Európa Kulturális Fővárosa címet egy teljes évre.

2020. január 1-jével Rijeka (avagy Fiume, Horvátország) és Galway (Írország) vette át az Európa Kulturális Fővárosa címet egy teljes évre.

Rijeka az első horvát Európai Kulturális Főváros, amely egyúttal a nemzetközi figyelmet vonz majd a Nyugat-Balkán többi régiójára is.
A „Sokféleség kikötője” mottó alatt projektek százai valósulnak majd meg, mintegy 40 ország összesen 250 partnerének bevonásával.  Rijeka kulturális programjainak fókuszában a víz, a munka és a migráció kap kiemelt szerepet, így kapcsolódva az ország identitásához és a világot érintő aktuális ügyekhez.

Galway a harmadik ír város, amelyik az Európai Kulturális Fővárosa címmel büszkélkedhet. Először Dublin nyerte el a címet 1991, majd Cork 2005-ben. Galway programjait az „Engedd be a varázst” mottó köré szervezték, így lehetővé téve a nyelv és a táj helyi témáinak felfedezését, valamint a migráció európai és egyetemes vonatkozásainak megismerését. A „Remélem esik az eső” téma keretében a galway-i időjárást a kreativitás forrásaként használják majd. A programok között megtalálható még egy világirodalmi ünnep, amely szorosan kapcsolódni fog a legrégebbi fennmaradt irodalmi alkotáshoz, a Gilgameshez. Mi több irodalmi szakértők fognak Homérosz Odüsszeiajából felolvasni Galway tengerpartján!

Mindeközben pedig új installációk fogják Connemara és Galway megye szépségét hirdetni. Galway 2020-as programja februárban kezdődik meg, és a négy nagy kelta fesztiválra (Imbolc, Bealtaine, Lughnasa, Samhain) épül majd.

További információk:

Rijeka 2020
Galway 2020Megosztom

2020 JÚLIUS
Egységes európai portál segíti az álláskeresőket - Elérhető az új Europass online platform

Elindult az europass.eu oldal, amely számos szolgáltatással várja az álláskeresőket, tanulni vágyókat, munkáltatókat, tanárokat, oktatási intézményeket és karriertanácsadókat. A digitális platform nemcsak az önéletrajzírásban, hanem az álláskeresésben és a tudatos karrierépítésben is segíti a felhasználókat. Ezzel együtt modernebb megjelenést kapott az Europass önéletrajz is, amely már 15 éve van jelen Európában.

Eurodesk történetek: Karrier, Kahoot és a szülőség - 1. rész

Interjú Maczó Józseffel, a veresegyházi Támaszpont MOPKA munkatársával.

Eurodesk történetek: Karrier, Kahoot és a szülőség - 2. rész

Interjú Maczó Józseffel, a veresegyházi Támaszpont MOPKA munkatársával.