Galway és Rijeka 2020 kulturális fővárosai

2020.01.07. 11:54 Kategória: Aktív részvétel

2020. január 1-jével Rijeka (avagy Fiume, Horvátország) és Galway (Írország) vette át az Európa Kulturális Fővárosa címet egy teljes évre.

2020. január 1-jével Rijeka (avagy Fiume, Horvátország) és Galway (Írország) vette át az Európa Kulturális Fővárosa címet egy teljes évre.

Rijeka az első horvát Európai Kulturális Főváros, amely egyúttal a nemzetközi figyelmet vonz majd a Nyugat-Balkán többi régiójára is.
A „Sokféleség kikötője” mottó alatt projektek százai valósulnak majd meg, mintegy 40 ország összesen 250 partnerének bevonásával.  Rijeka kulturális programjainak fókuszában a víz, a munka és a migráció kap kiemelt szerepet, így kapcsolódva az ország identitásához és a világot érintő aktuális ügyekhez.

Galway a harmadik ír város, amelyik az Európai Kulturális Fővárosa címmel büszkélkedhet. Először Dublin nyerte el a címet 1991, majd Cork 2005-ben. Galway programjait az „Engedd be a varázst” mottó köré szervezték, így lehetővé téve a nyelv és a táj helyi témáinak felfedezését, valamint a migráció európai és egyetemes vonatkozásainak megismerését. A „Remélem esik az eső” téma keretében a galway-i időjárást a kreativitás forrásaként használják majd. A programok között megtalálható még egy világirodalmi ünnep, amely szorosan kapcsolódni fog a legrégebbi fennmaradt irodalmi alkotáshoz, a Gilgameshez. Mi több irodalmi szakértők fognak Homérosz Odüsszeiajából felolvasni Galway tengerpartján!

Mindeközben pedig új installációk fogják Connemara és Galway megye szépségét hirdetni. Galway 2020-as programja februárban kezdődik meg, és a négy nagy kelta fesztiválra (Imbolc, Bealtaine, Lughnasa, Samhain) épül majd.

További információk:

Rijeka 2020
Galway 2020Megosztom

2020 FEBRUÁR
DiscoverEU: nagyjából húszezer fiatal utazza körbe Európát 2020-ban

Megközelítőleg húszezer 18 éves fiatal került kiválasztásra a DiscoverEU legutóbbi fordulója során, akik hamarosan kézhez is kapják a vonatjegyüket.

30 éves az Eurodesk nemzetközi hálózat: 2020 az ünneplés éve

Az Eurodesk 30. évfordulója alkalmából egész éven át tartó ünnepléssel köszöntjük 2020-as évet és az új évtizedet.

Eurodesk Survey 2019

Az Eurodesk Survey egy többnyelvű, egész Európára kiterjedő kutatás, amely az Eurodesk Brussels Link koordinálásával valósult meg. A kérdőívet a nemzetközi Eurodesk hálózat fejlesztette, fordította, majd terjesztette az európai fiatalok körében. Az online felület mellett a kérdőívet multiplikátorokon keresztül, valamint jelentős döntéshozókkal és partnerekkel folytatott együttműködések során jutatták el a fiatalokhoz.