Novemberben újra lehet pályázni DiscoverEU jegyekre

2019.12.16. 12:46 Kategória: Ifjúsági mobilitás

2019. őszén november 7. és november 28. között lehet pályázni ingyenes vasúti igazolványra a DiscoverEU program keretében.

Mi is a DiscoverEU és kik jelentkezhetnek?

A DiscoverEU egy kifejezetten olyan fiatalok számára nyitott lehetőség, akik az Európai Unió valamely tagállamának állampolgárai, és legkésőbb 2019. december 31-ig betöltik 18. életévüket.

A következő pályázási időszakban azok a fiatalok jelentkezhetnek, akik 2001. január 1. és 2001. december 31. között születtek. A pályázatokat az Európai Ifjúsági Portál weboldalán lehet majd leadni 2019. november 7. (közép-európai idő szerint 12 órától) és november 28. között (12 óráig).

Azok a pályázók, akik 2019 májusában már pályáztak, de pályázatuk nem került kiválasztásra, szintén jelentkezhetnek, amennyiben 2019. december 31-ig még mindig 18 évesek.

Sikeres pályázat esetén az utazási idő minimum 1 napot, maximum 1 hónapot fed le. Utazni a megvalósítási időszakban, azaz 2020. április 1-től egészen 2020. október 31-ig lehetséges. Az utazás típusa lehet fix vagy rugalmas, illetve pályázni lehet egyénileg vagy csoportosan is (a csoport létszáma nem haladhatja meg az 5 főt.)

A rugalmas utazás: ebben az esetben az utazási igazolvány 1 hónapig érvényes, és ezen belül legfeljebb 7 nap használható fel utazásra (vonaton vagy más távolsági közlekedési eszközön eltöltött idő). Fontos, hogy utazási napnak 24 óra tekintendő, és nem naptári nap. 

A fix utazás: ennek az utazástípusnak az esetében az utazási igazolvány szintén 1 hónapig érvényes, ám a rugalmas utazással ellentétben az utazási időpontok előre meghatározottak. Fontos különbség továbbá, hogy fix utazás esetében legfeljebb 2 ország látogatható meg.

A jelentkezéshez szükséges űrlapot (amely a fenti időszakban lesz elérhető) az Európai Ifjúsági Portál DiscoverEU aloldalán találod. 

 

Hogyan zajlik a pályázat?

 1. Lépj be az Európai Ifjúsági Portál DiscoverEU aloldalára!
   
 2. Add meg a születési dátumodat és a nemzetiségedet!
  (Ezek alapján ellenőrzik, hogy pályázhatsz-e Interrail vonatjegyre.)
   
 3. Add meg az e-mail címedet!
   
 4. Válaszd ki, hogy egyénileg vagy csoportosan utaznál!
  Csoportos utazás esetén csoportvezetőt kell választani, aki a kvízt tölti ki. Majd a kapot kódot megadja legfeljebb 4 társának, akik a kód birtokában szintén regisztrálni tudnak. Lásd bővebben itt.
   
 5. Töltsd ki a jelentkezési lapot!
   
 6. Add meg az 5 feleletválasztós kérdésre a választ, illetve felelj a plusz egy kiegészítendő kérdésre!
   
 7. Adj meg további részleteket az utazási terveidet illetően!
   
 8. Add le a pályázatodat a gomb megnyomásával!
   
 9. Ezután e-mailes értesítést kapsz az Európai Ifjúsági Portáltól pályázatod visszaigazolásaként.


További hasznos információkat a következő oldalakon találsz. Ezeket mindenképpen olvasd át, különös tekintettel a Gyakran feltett kérdésekre:
https://europa.eu/youth/discovereu_hu
https://start-discover.eu/
https://help.start-discover.eu/Megosztom

2020 JANUÁR
Eurodesk Survey 2019

Az Eurodesk Survey egy többnyelvű, egész Európára kiterjedő kutatás, amely az Eurodesk Brussels Link koordinálásával valósult meg. A kérdőívet a nemzetközi Eurodesk hálózat fejlesztette, fordította, majd terjesztette az európai fiatalok körében. Az online felület mellett a kérdőívet multiplikátorokon keresztül, valamint jelentős döntéshozókkal és partnerekkel folytatott együttműködések során jutatták el a fiatalokhoz.

DiscoverEU - kihirdették az eredményeket

Megközelítőleg 74 ezer fiatal pályázott Európa-szerte az Európai Unió nagy sikerű kezdeményezésének, a DiscoverEU-nak 2019. őszi fordulója során.

Amiens – Európa Ifjúsági Fővárosa 2020

Európa Ifjúsági Fővárosa (European Youth Capital – EYC) 2020-ban a francia város Amiens, amelynek kiemelt célja, hogy a város innovatív átformálása, alakítása során tegye versenyképessé a fiatalokat.