Már csak öt város van versenyben az Európai Ifjúsági Főváros 2022 címért!

2019.07.24. 09:49 Kategória: Aktív részvétel

Az Európai Ifjúsági Főváros cím az Európai Ifjúsági Fórum kezdeményezése, aminek célja, hogy növelje a fiatalok részvételét, és megerősítse európai identitásukat.

A kezdeményezés célja továbbá az is, hogy az ifjúsági főváros más városokkal karöltve különböző területeket járjon körül úgy, mint az oktatás, a tömegközlekedés, az infrastruktúra, vagy éppen a kultúra.

Minden évben egy új európai városnak nyílik lehetősége arra, hogy bemutasson olyan innovatív ötleteket és tevékenységeket, amelyek segítik a fiatalokat véleményük kifejtésében, vagy éppen új, fiatal látásmódot hoznak az adott város életébe. Ezzel a lehetőséggel és vele együtt a kijáró címmel először a hollandiai Rotterdam büszkélkedhetett 2009-ben, majd tíz évre rá, idén a szerbiai Újvidék tudhatja magáénak.

És idén már a 2022-es cím sorsa eldől majd! A címért jelenleg már csak öt város van versenyben: Baia Mare (Románia), Kazan (Oroszország), Poznań (Lengyelország), Tirana (Albánia) és Varaždin (Horvátország). Ezeknek a városoknak van még esélyük arra, hogy meggyőzzék az Európai Ifjúsági Főváros zsűriét, ami szeptember 22. után ül majd össze meghozni a végső döntést. A győztest pedig 2019. november 21-én hirdetik majd ki Amiensben (Franciaország), ami korábban már kiérdemelte az Európai Ifjúsági Főváros 2020 címet.

 

Forrás: youthforum.orgMegosztom

2020 JANUÁR
Eurodesk Survey 2019

Az Eurodesk Survey egy többnyelvű, egész Európára kiterjedő kutatás, amely az Eurodesk Brussels Link koordinálásával valósult meg. A kérdőívet a nemzetközi Eurodesk hálózat fejlesztette, fordította, majd terjesztette az európai fiatalok körében. Az online felület mellett a kérdőívet multiplikátorokon keresztül, valamint jelentős döntéshozókkal és partnerekkel folytatott együttműködések során jutatták el a fiatalokhoz.

Galway és Rijeka 2020 kulturális fővárosai

2020. január 1-jével Rijeka (avagy Fiume, Horvátország) és Galway (Írország) vette át az Európa Kulturális Fővárosa címet egy teljes évre.

Tartalomgyártás fiataloknak, fiataloktól Eurodesk tréning

December 4. és 6. között ötletbörze jelleggel tréninget szerveztek a gyönyörű ünnepi köntösbe öltözött litván fővárosban, Vilniusban.