DiscoverEU: több mint húszezer fiatalnak nyílik lehetősége felfedezni Európát

2019.07.04. 09:52 Kategória: Ifjúsági mobilitás

Közel 95 ezer fiatal pályázott Európa-szerte az Európai Unió kezdeményezésének, a DiscoverEU-nak harmadik fordulója során.

Ez alkalommal nagyjából 20 000 idén 18 éves európai fiatal nyert el utazási igazolványt, akikkel hamarosan kapcsolatba is lép az erre megbízott utazásszervező, azért hogy közösen szervezzék meg utazásukat. Utazásra 2019. augusztus 1. és 2020. január 31. között lesz lehetőségük egyedül vagy maximum ötfős csoportban, az időtartam pedig legfeljebb 30 napot fedhet majd le. A legtöbbük vasúti szolgáltatást vesz majd igénybe, más utazási alternatíva csupán kivételes esetekben lehetséges.

A nyertesek mindegyike utazási igazolványt, technikai támogatást, valamint útmutatást kap majd olyan témakörökben, mint a fenntartható utazás, vagy hogy mit jelent a DiscoverEU képviselőjének lenni. Továbbá elvárás az irányukba, hogy beszámoljanak tapasztalataikról, például a közösségi médián keresztül (Instagram, Facebook és Twitter), vagy prezentációs formában az iskolájukban vagy helyi közösségükben. Lesz lehetőségük arra, hogy más utazókkal is kapcsolatba lépjenek a közösségi médián keresztül, és megosszák a történeteiket egymással.

Minden résztvevő meghívást majd kap a legelső DiscoverEU találkozóra, amely Európa számos városában megrendezésre kerül, olyan fontos témákkal a középpontban mint a fenntarthatóság vagy a kulturális örökség.
Az első találkozóra Nijmegenben (Hollandia) kerül majd sor július 12-13.-án, témája a fenntarthatóság lesz.

 

A következő pályázati felhívás 2019 vége előtt kerül kihirdetésre. A pontos dátumok, valamint további információk az Európai Ifjúsági Portálon lesznek majd elérhetők.

Az Európai Bizottságnak továbbra is szándékában áll népszerűsíteni a programot, és éppen ezért erre vonatkozólag kezdeményezést nyújtott be a következő Erasmus+ programon belül. Amennyiben az Európai Parlament és az Európai Tanács elfogadja, további másfél millió 18 éves utazhat majd 2021 és 2017 között.Megosztom

2019 JÚLIUS
Magyar szervezet az Eurodesk Awards 2019 díjazottjai között

Az Eurodesk hálózat éves díja 2011 óta szolgál elismerésül az Eurodesk helyi partnerszervezetei által nyújtott kiemelt tevékenységek minősítésére. Az Eurodesk helyi multiplikátorai Európa-szerte igyekeznek a fiataloknak olyan lehetőségeket és információkat nyújtani, hogy minél jobban ki tudják aknázni a számukra nyitva álló nemzetközi mobilitási lehetőségeket.

Minőségi Mobilitás elnevezésű alkalmazást fejlesztettek ifjúsági szakemberek számára

Az Európai Felület a Tanulmányi Mobilitásról (European Platform on Learning Mobility – EPLM) egy új eszközt vezetett be, amelynek célja, hogy támogassa a minőségi kivitelezést az olyan tanulmányi mobilitási projektek esetében, amelyek az ifjúsági területen valósulnak meg.

Díjat nyert a DiscoverEU

Az Európai Bizottság EU-s kezdeményezése, a DiscoverEU lett az egyik nyertes a „European Ombudsman’ 2019 Award for Good Administration” díjátadón.