További 100 millió euró kerülhet kutatásra és fiatalok mobilitására 2019-ben

2019.05.20. 14:54 Kategória: Ifjúsági mobilitás

Követve az Európai Parlament és az Európa Tanács közös döntését a 2019-es EU költségvetésről, az Európai Bizottság beterjesztette, hogy további 100 millió eurót szán az Európai Unió két híres programjára, a Horzion 2020-ra és az Erasmus+-ra.

Ez a kiegészítő összeg hozzájárulna ahhoz, hogy az Európai Unió különféle kihívásokra tudjon reagálni, ide sorolva a klímaváltozást is. Mindezt pedig úgy, hogy az oktatási szektort még inkább a munkaerő piac szükségleteihez igazítaná.

A 100 millió eurós extra összegből 80 millió eurót fordítanának a Horizon 2020-ra (amely az EU kutatási és innovációs programja), és annak keretében a klímakutatásra. Ez az összeg a jövőben jelentősen segítené azt az ambiciózus célt, hogy a Horzion 2020 költségvetésének 35%-a klíma jellegű kutatásokat fedezzen.

A maradék 20 millió eurót az EU oktatásért, képzésért, ifjúsági ügyekért és sportért felelős programjára, az Erasmus+-ra fordítanák. Ezen keresztül pedig az Európai Egyetemek elnevezésű új Európai Uniós kezdeményezés felépítését céloznák meg, amely 2025-re az Európai Oktatási Terület sarokköve lenne. A tervezet szerint 2021-re az EU 12 Európai Egyetemet tudna a hálózatban. Így a hallgatók diplomájuk megszerzéséig különböző Uniós országokban folytathatnának tanulmányokat, ezáltal hozzájárulva az európai egyetemek versenyképességéhez mind az Európai Unión belül, mind azon túl.

A tervezet érvényre lépéséhez az Európai Parlament és az Európa Tanács elfogadása többséges.

Részletek a tervezetről itt olvashatók.  Megosztom

2019 JÚNIUS
Magyar szervezet az Eurodesk Awards 2019 díjazottjai között

Az Eurodesk hálózat éves díja 2011 óta szolgál elismerésül az Eurodesk helyi partnerszervezetei által nyújtott kiemelt tevékenységek minősítésére. Az Eurodesk helyi multiplikátorai Európa-szerte igyekeznek a fiataloknak olyan lehetőségeket és információkat nyújtani, hogy minél jobban ki tudják aknázni a számukra nyitva álló nemzetközi mobilitási lehetőségeket.

Kövesd a European Youth Instagram oldalt!

Az Európai Bizottság European Youth néven indított Instagram oldalt a mobilitási lehetőségek további népszerűsítése érdekében.

Ösztöndíj/újságírói képzés – M100 Fiatal Európai Újságírók workshopja Németországban

Az M100 Young European Journalist, Potsdam városa és a Potsdam Media International e.V. a Német Szövetségi Külügyminisztérium és a ZEIT-Stiftung támogatásával kínál lehetőséget fiatal újságírók számára arra, hogy közvetlen kapcsolatba léphessenek Európa (ideértve a nem uniós államokat is) vezető médiaszemélyiségeivel.