További 100 millió euró kerülhet kutatásra és fiatalok mobilitására 2019-ben

2019.05.20. 14:54 Kategória: Ifjúsági mobilitás

Követve az Európai Parlament és az Európa Tanács közös döntését a 2019-es EU költségvetésről, az Európai Bizottság beterjesztette, hogy további 100 millió eurót szán az Európai Unió két híres programjára, a Horzion 2020-ra és az Erasmus+-ra.

Ez a kiegészítő összeg hozzájárulna ahhoz, hogy az Európai Unió különféle kihívásokra tudjon reagálni, ide sorolva a klímaváltozást is. Mindezt pedig úgy, hogy az oktatási szektort még inkább a munkaerő piac szükségleteihez igazítaná.

A 100 millió eurós extra összegből 80 millió eurót fordítanának a Horizon 2020-ra (amely az EU kutatási és innovációs programja), és annak keretében a klímakutatásra. Ez az összeg a jövőben jelentősen segítené azt az ambiciózus célt, hogy a Horzion 2020 költségvetésének 35%-a klíma jellegű kutatásokat fedezzen.

A maradék 20 millió eurót az EU oktatásért, képzésért, ifjúsági ügyekért és sportért felelős programjára, az Erasmus+-ra fordítanák. Ezen keresztül pedig az Európai Egyetemek elnevezésű új Európai Uniós kezdeményezés felépítését céloznák meg, amely 2025-re az Európai Oktatási Terület sarokköve lenne. A tervezet szerint 2021-re az EU 12 Európai Egyetemet tudna a hálózatban. Így a hallgatók diplomájuk megszerzéséig különböző Uniós országokban folytathatnának tanulmányokat, ezáltal hozzájárulva az európai egyetemek versenyképességéhez mind az Európai Unión belül, mind azon túl.

A tervezet érvényre lépéséhez az Európai Parlament és az Európa Tanács elfogadása többséges.

Részletek a tervezetről itt olvashatók.  Megosztom

2019 AUGUSZTUS
Internetes biztonság nyáron is!

A nyaralás remek lehetőséget nyújt a pihenésre, de csak akkor ha közben biztonságban tudjuk önmagunkat mind a való életben, mind az internetes világban.

Minőségi Mobilitás elnevezésű alkalmazást fejlesztettek ifjúsági szakemberek számára

Az Európai Felület a Tanulmányi Mobilitásról (European Platform on Learning Mobility – EPLM) egy új eszközt vezetett be, amelynek célja, hogy támogassa a minőségi kivitelezést az olyan tanulmányi mobilitási projektek esetében, amelyek az ifjúsági területen valósulnak meg.

Díjat nyert a DiscoverEU

Az Európai Bizottság EU-s kezdeményezése, a DiscoverEU lett az egyik nyertes a „European Ombudsman’ 2019 Award for Good Administration” díjátadón.