Sikerrel zárult az Európai Ifjúsági Hét

2019.05.20. 11:37 Kategória: Aktív részvétel

2019. április 29. és május 5. között rendezték meg az Európai Ifjúsági Hetet, melyhez az európai országok nagy része, köztük Magyarország is csatlakozott. A programok közül 61 idehaza valósult meg, amelyben jelentős szerepet vállalt a Tempus Közalapítvány és az Eurodesk partnerei.

Az Európai Ifjúsági Hét során számos remek program valósult meg országszerte, mindösszesen 33 településen. Az Ifjúsági Hetet és az ehhez kapcsolódó programokat idén „a demokrácia és én” témája köré szervezték, ezzel is felhívva a figyelmet a közelgő európai parlamenti választások fontosságára. Az események során az Erasmus+ program és az Európai Szolidaritási Testület által nyújtott lehetőségeket is népszerűsítették az Eurodesk partnerek.

Az Ifjúság Hét programjai közül különösen nagy népszerűségnek örvendett a „VAN VÁLASZTÁSOD!?” címmel, a budapesti Ferencvárosi Művelődési Központban megrendezett oxfordi vitaverseny, melyet több közép-magyarországi szervezettel karöltve a Támaszpont MOPKA szervezett. A vitaverseny során összesen tizenöt 17 és 25 közötti fiatal ütköztette érveit a demokrácia témakörében az oxfordi vita szabályai mentén. A zsűri és a nézőközönség döntése után végül a H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér csapata került ki győztesen, akik nyereményként Szlovákiában vehetnek majd részt egy nemzetközi ifjúsági cserén.

Szintén sok fiatalt vonzott a pécsi Tett-Hely által a PKK Apáczai Művelődési Házba szervezett társasjátékozás. A programon részt vettek amellett, hogy a szolidaritás témakörre épülő játékokkal játszottak, újabb információkat is szereztek a fiataloknak kínált mobilitási lehetőségekről. A Tett-Helyhez hasonlóan a Tudatos Ifjúságért Alapítvány (TIA) is társasjátékozást szervezett Game Cave Boardgame Club címmel. Az esemény kapcsán remek hír, hogy az Európai Ifjúsági Hét csupán az első alkalmat biztosította a társasjátékestnek, ugyanis a TIA a jövőben további alkalmakat is tervez a Velencei-tó környékén.

Az Európai Ifjúsági Hét során díjazta az Európa Ifjúsága Egyesület az Advantures Await pályázat nyerteseit. Az elkészült kreatív alkotásokat roll-up-okon jelenítették meg, amelyek hamarosan az egész országot bejárják majd, így próbálva felhívni a fiatalok figyelmét az Erasmus+ és Európai Szolidaritási Testület programjaira.

A Debreceni Ifjúsági Ház számos programmal várta az európai mobilitási lehetőségek iránt érdeklődő fiatalokat. Rendezvényeik különlegessége az volt, hogy az érdeklődők jelenleg Magyarországon önkénteskedő fiatokkal beszélgethettek arról, hogy mit jelent számukra a demokrácia, a szolidaritás, illetve miért fontos az európai parlamenti választáson való részvétel.

További érdekes esemény volt a Fortély-sátor Alapítvány programja. Az alapítvány egyik új, az Európai Unió témakörére épülő szabaduló szobáját vitte el három budapesti tanodába (Kompánia Tanoda, Burattino Tanoda, Kispesti Szombati Tanoda). Mind a három helyszínen sok-sok tanuló szerzett újabb ismereteket az Európai Unióról, méghozzá az élménypedagógia módszerén keresztül.

Végül, de nem utolsó sorban kiemelnénk az Ifjúsági Hét legtöbb fiatalt „megmozgató” eseményt is, ami a győri Híd Ifjúsági Iroda nevéhez kötődik. Az Ifjúsági Iroda már a programidőszak előtt megkezdte a felkészülést, és osztályfőnökök közreműködésével juttatott el információkat az Európai Ifjúsági Hétről és annak célkitűzéseiről az iskolásokhoz. Majd április 29-én nagyjából 1200 diák részvételével alkottak élőláncot, így hívva fel a figyelmet az eseménysorozatra.

Az Európai Ifjúsági Hét megvalósult magyarországi és a nemzetközi programjairól bővebben itt olvasható.

 Megosztom

2019 AUGUSZTUS
Már csak öt város van versenyben az Európai Ifjúsági Főváros 2022 címért!

Az Európai Ifjúsági Főváros cím az Európai Ifjúsági Fórum kezdeményezése, aminek célja, hogy növelje a fiatalok részvételét, és megerősítse európai identitásukat.

Szeptemberben rendezik meg a második Európai Oktatási Csúcstalálkozót

2019. szeptember 26-án kerül megrendezésre Brüsszelben a második Európai Oktatási Csúcstalálkozó Dr. Navracsics Tibor (Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Sportügyi Biztos) elnökletével.

Marie Skłodowska-Curie Actions támogatásban részesülhet közel 7300 kutató és innovátor

A Marie Skłodowska-Curie Actions részeként 67 konzorcium lett kiválasztásra a 2019-es Kutatási és Innovációs Csere című pályázati felhívás keretében, amelyek lehetővé teszik, hogy megközelítőleg 7300 kiváló kutató és innovátor működjön együtt külföldi társaival.