Nyert az EgyüttHató Egyesület a 2019-es Eurodesk Awards-on

2019.04.18. 15:54 Kategória: Aktív részvétel

A 2011 óta megrendezésre kerülő Eurodesk Awards „Solidarity Actions” kategóriájának győztese lett az EgyüttHató Egyesület.

Az Eurodesk Awards immáron kilencéves múltra tekint vissza, és mint minden évben idén is számos projektet díjjal jutalmazott. Célja nem kevesebb, mint hogy az Eurodesk partnerek leginnovatívabb, leghatásosabb, legrelevánsabb projektjeit európai szinten mutassák meg az Európai Unió intézményeinek és más ifjúsági szervezeteknek, mint kiemelkedő jó példák. Idén negyvennégy projekt jelentkezett a kezdeményezésre tizenhét országból, amelyek közül három fő és egy további kategóriában választottak négy nyertes projektet. A három fő kategóriában zsűri hozott döntést a díjazottakról; a negyedik díj – az Eurodesk Network Prize – nyertesét az Eurodesk hálózat választotta ki.

Az egyik fő kategóriának, a „Solidarity Actions”-nek lett a győztese a magyarországi Együttható Egyesület mégpedig „Here we are” című projektjével. Az egyesület az elismerésben már második alkalommal részesül, ugyanis 2017-ben ugyanebben a kategóriában, a Breaking stereotypes című projektjük szintén díjazott volt. 

Az EgyüttHató Egyesületnek nagy tapasztalata van már a szolidaritási projektek kapcsán, ugyanis  tevékenységük során olyan programokat és szolgáltatásokat szerveznek, amelyekben a fiatalok nemüktől, etnikai hovatartozásuktól, lelki és fizikai állapotuktól függetlenül tölthetik hasznosan szabadidejüket. Támogatják és ösztönözik őket arra, hogy a társas kapcsolataikban az egymáshoz közeledés alapja a megértés, a tolerancia és az empátia legyen.

„Here we are” projektjük egy tizennyolc hónapot felölelő nemzetközi ifjúsági kezdeményezés volt, mely során tizenegy magyar és portugál vegyes képességű fiatal dolgozott együtt, két-két mentor részvételével. A céljuk az volt, hogy segítsék és hirdessék a fogyatékossággal élő fiatalok bevonását, akik a mai napig számos akadályba ütköznek mindennapi életük során. Ezeket a speciális igényeket a társadalom nagy része nem tudatosítja.

A résztvevők informális csoportoknak nyújtottak segítséget eseményeik, kampányaik szervezésében, bevonva számos szolgáltatást, úgy mint iskolák, közösségi terek, egyetemek, bevásárló központok, produkciós irodák és fesztiválok. Tizennyolc hónap alatt tizenkét tevékenységet valósítottak meg fogyatékossággal rendelkező fiatalok életére fókuszálva, például: kerekesszékesek flash mob-ja, alternatív divatbemutató, érzékenyítés iskolákban, szabadulós játék, stb. Az együttműködés eredményeként a résztvevő fiatalok kompetenciái fejlődtek, az önbizalmuk növekedett.

Részletes információ a versenyről és a nyertesekről ide kattintva olvasható. 

 Megosztom

2019 JÚLIUS
Magyar szervezet az Eurodesk Awards 2019 díjazottjai között

Az Eurodesk hálózat éves díja 2011 óta szolgál elismerésül az Eurodesk helyi partnerszervezetei által nyújtott kiemelt tevékenységek minősítésére. Az Eurodesk helyi multiplikátorai Európa-szerte igyekeznek a fiataloknak olyan lehetőségeket és információkat nyújtani, hogy minél jobban ki tudják aknázni a számukra nyitva álló nemzetközi mobilitási lehetőségeket.

Szeptemberben rendezik meg a második Európai Oktatási Csúcstalálkozót

2019. szeptember 26-án kerül megrendezésre Brüsszelben a második Európai Oktatási Csúcstalálkozó Dr. Navracsics Tibor (Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Sportügyi Biztos) elnökletével.

Marie Skłodowska-Curie Actions támogatásban részesülhet közel 7300 kutató és innovátor

A Marie Skłodowska-Curie Actions részeként 67 konzorcium lett kiválasztásra a 2019-es Kutatási és Innovációs Csere című pályázati felhívás keretében, amelyek lehetővé teszik, hogy megközelítőleg 7300 kiváló kutató és innovátor működjön együtt külföldi társaival.