Erasmus+ 2021-2027: még több ember számára nyitott

2019.04.08. 15:00 Kategória: Ifjúsági mobilitás

Az Európai Parlament képviselői elfogadták azt a tervezetet, mely szerint a következő Erasmus+ program költségvetését meg kell triplázni annak érdekében, hogy még több ember számára nyitott legyen, illetve a támogatások jobban megfeleljenek a résztvevők igényeinek.

 

Célzott nemzeti stratégiák a hátrányos helyzetűek érdekében

Azért, hogy a program jobban illeszkedjen a hátrányos helyzetű emberek igényeihez és részvételük növekedjen, az Európai Parlament képviselői azt javasolták az Európai Bizottság és az Erasmus irodák számára, hogy dolgozzanak ki egy európai integrációs keretrendszert és nemzeti integrációs stratégiákat. Ezek eredményeképpen előre láthatóvá válnának a mobilitásokat anyagilag támogató intézkedések, igazíthatnának a havi összegeken, illetve rendszeresen ellenőrizni, és felülbírálni tudnák a megélhetésre szánt költségeket. A javaslat szerint a hátrányos helyzetben lévőket megillető egyedi támogatásoknak tartalmazniuk kell a nyelvoktatást, az adminisztratív támogatást és az online tanulási lehetőségeket.

 

Új Erasmus intézkedések

A képviselők a fentiek alapján felülvizsgálták az Erasmus+ program költségvetésének különböző részeit, így például az óvodáskorú és kisgyermekkori nevelésben résztvevők, a fiatal sportolók és edzők is lehetőséget kapnak mobilitási programokban való részvételre. A szakképzési csereprogramok, különös tekintettel a határ menti régiókra, szintén elsőbbséget élveznek a program következő szakaszában, és nagyobb összeget különítenek el a számukra.

 

Részfinanszírozás más európai programokkal együtt

Más európai finanszírozású programokkal való együttműködés lehetővé tenné, hogy azok a minőségi programok kombinált finanszírozásban részesüljenek, amelyek jelenleg nem esnek az Erasmus támogatása alá. A kombinált finanszírozás keretében az Erasmus a közlekedést, a hátrányos helyzetű tanulók megélhetési költségeit, illetve új projekteket támogatná.

 

Bővebben az Erasmus+ új szakaszának újdonságairól az Európai Parlament weboldalán olvashatsz.Megosztom

2019 JÚNIUS
Magyar szervezet az Eurodesk Awards 2019 díjazottjai között

Az Eurodesk hálózat éves díja 2011 óta szolgál elismerésül az Eurodesk helyi partnerszervezetei által nyújtott kiemelt tevékenységek minősítésére. Az Eurodesk helyi multiplikátorai Európa-szerte igyekeznek a fiataloknak olyan lehetőségeket és információkat nyújtani, hogy minél jobban ki tudják aknázni a számukra nyitva álló nemzetközi mobilitási lehetőségeket.

Kövesd a European Youth Instagram oldalt!

Az Európai Bizottság European Youth néven indított Instagram oldalt a mobilitási lehetőségek további népszerűsítése érdekében.

További 100 millió euró kerülhet kutatásra és fiatalok mobilitására 2019-ben

Követve az Európai Parlament és az Európa Tanács közös döntését a 2019-es EU költségvetésről, az Európai Bizottság beterjesztette, hogy további 100 millió eurót szán az Európai Unió két híres programjára, a Horzion 2020-ra és az Erasmus+-ra.