Az Európai Parlament elfogadta az Európai Szolidaritási Testület 2021-2027 közötti programját

2019.03.14. 09:41 Kategória: Ifjúsági mobilitás

Február 4-én az Európai Parlament Kulturális Bizottsága elfogadta az Európai Szolidaritási Testület új, 2021 és 2027 közötti programját. A program fő céljai továbbra is a 18 és 30 év közötti fiatalok önkéntességének támogatása, valamint bevonásuk szolidaritási tevékenységekbe.

A programban újdonságként jelenik meg a humanitárius segítségnyújtás, amelyre magasan képzett és gyakorlott fiatalok jelentkezhetnek, már 18 éves kortól. Az ő hátterüket a jelentkezés során ellenőrzik; erre különösen akkor van szükség, ha munkájuk során veszélyeztetett helyzetben lévő emberekkel és gyerekekkel foglalkoznak majd. Az Európai Parlament képviselői tovább bővítették a programot annak érdekében, hogy elősegítsék azon fiatalok hozzáférhetőségét, akik valamilyen különleges támogatást igényelnek, így például a testi fogyatékossággal élőkét, az egészségügyi problémákkal küzdőkét, távoli régiókból érkezőkét, vagy éppen a bevándorolt háttérrel rendelkezőkét. A résztvevők számára személyre szabott tájékoztatás biztosított, valamint segítik őket a regisztráció során is. Mi több, a programban való részvételre akár részidőben is lehetőségük van. A sikeres pályázók továbbá becsatlakozhatnak helyi programokba, amennyiben azokban a helyi lakosokon túl más országból érkezők is részt vesznek.

Ami a forrásokat illeti, a Bizottság támogatta a program 1,26 milliárd eurós költségvetését. A források egyértelmű elosztása az egyes programtípusokra is bevezetésre került, így a teljes költségvetés 86 százaléka az önkéntes projekteket, 8 százaléka a gyakornoki és munkavállalási projekteteket, 6 százaléka pedig a humanitárius tevékenységeket fedezi.

Az új program továbbra is 12 hónapos lefolyással bíró projekteket finanszíroz. A résztvevő szervezetek tevékenységtípus szerint minőségi tanúsítvánnyal rendelkeznek, amelyeket rendszeresen felülvizsgálnak.

A jelentést 14 támogató, 1 ellenző és 1 tartózkodó szavazattal fogadták el. Ennek értelmében a Kulturális Bizottság felelős a teljes programért, míg a Fejlesztési Bizottság kezeli a humanitárius területet. Az Európai Parlament szavazására az új programmal kapcsolatban a márciusi plenáris időszakban (március 11-14.) kerül sor.

 

Az Európai Szolidaritási Testületről bővebben itt olvasható.Megosztom

2019 MÁRCIUS
Start+ infónap Budapesten

Április 12-én tartott ingyenes rendezvényünkön ifjúsági területen dolgozó szervezetek és intézmények hallhatnak pályázati tanácsokat.

Jön a DiscoverEU újabb pályázási időszaka

Ismét lehet pályázni ingyenes vasúti igazolványra 2019. május 2. és május 16. között.

Tudj meg minél többet az Europass és az Erasmus+ nyújtotta lehetőségekről a tavaszi állásbörzéken

Még mindig tart a tavaszi állásbörze szezon! Érdekel milyen külföldi ösztöndíj lehetőségek várnak rád vagy mi az, amitől kiemelkedő lesz az önéletrajzod? Esetleg felmerült már benned az önkénteskedés gondolata? Akkor gyere el valamely soron következő állásbörzére és találkozz velünk az Europass és az Erasmus+ közös standjánál!