Az Európai Parlament elfogadta az Európai Szolidaritási Testület 2021-2027 közötti programját

2019.03.14. 09:41 Kategória: Ifjúsági mobilitás

Február 4-én az Európai Parlament Kulturális Bizottsága elfogadta az Európai Szolidaritási Testület új, 2021 és 2027 közötti programját. A program fő céljai továbbra is a 18 és 30 év közötti fiatalok önkéntességének támogatása, valamint bevonásuk szolidaritási tevékenységekbe.

A programban újdonságként jelenik meg a humanitárius segítségnyújtás, amelyre magasan képzett és gyakorlott fiatalok jelentkezhetnek, már 18 éves kortól. Az ő hátterüket a jelentkezés során ellenőrzik; erre különösen akkor van szükség, ha munkájuk során veszélyeztetett helyzetben lévő emberekkel és gyerekekkel foglalkoznak majd. Az Európai Parlament képviselői tovább bővítették a programot annak érdekében, hogy elősegítsék azon fiatalok hozzáférhetőségét, akik valamilyen különleges támogatást igényelnek, így például a testi fogyatékossággal élőkét, az egészségügyi problémákkal küzdőkét, távoli régiókból érkezőkét, vagy éppen a bevándorolt háttérrel rendelkezőkét. A résztvevők számára személyre szabott tájékoztatás biztosított, valamint segítik őket a regisztráció során is. Mi több, a programban való részvételre akár részidőben is lehetőségük van. A sikeres pályázók továbbá becsatlakozhatnak helyi programokba, amennyiben azokban a helyi lakosokon túl más országból érkezők is részt vesznek.

Ami a forrásokat illeti, a Bizottság támogatta a program 1,26 milliárd eurós költségvetését. A források egyértelmű elosztása az egyes programtípusokra is bevezetésre került, így a teljes költségvetés 86 százaléka az önkéntes projekteket, 8 százaléka a gyakornoki és munkavállalási projekteteket, 6 százaléka pedig a humanitárius tevékenységeket fedezi.

Az új program továbbra is 12 hónapos lefolyással bíró projekteket finanszíroz. A résztvevő szervezetek tevékenységtípus szerint minőségi tanúsítvánnyal rendelkeznek, amelyeket rendszeresen felülvizsgálnak.

A jelentést 14 támogató, 1 ellenző és 1 tartózkodó szavazattal fogadták el. Ennek értelmében a Kulturális Bizottság felelős a teljes programért, míg a Fejlesztési Bizottság kezeli a humanitárius területet. Az Európai Parlament szavazására az új programmal kapcsolatban a márciusi plenáris időszakban (március 11-14.) kerül sor.

 

Az Európai Szolidaritási Testületről bővebben itt olvasható.Megosztom

2019 MÁJUS
További 100 millió euró kerülhet kutatásra és fiatalok mobilitására 2019-ben

Követve az Európai Parlament és az Európa Tanács közös döntését a 2019-es EU költségvetésről, az Európai Bizottság beterjesztette, hogy további 100 millió eurót szán az Európai Unió két híres programjára, a Horzion 2020-ra és az Erasmus+-ra.

Ösztöndíj/újságírói képzés – M100 Fiatal Európai Újságírók workshopja Németországban

Az M100 Young European Journalist, Potsdam városa és a Potsdam Media International e.V. a Német Szövetségi Külügyminisztérium és a ZEIT-Stiftung támogatásával kínál lehetőséget fiatal újságírók számára arra, hogy közvetlen kapcsolatba léphessenek Európa (ideértve a nem uniós államokat is) vezető médiaszemélyiségeivel.

Szakmai gyakorlat tanársegédként Spanyolországban

Az Erasmus in School keretében Spanyolországban 10 helyet hirdetnek szakmai gyakorlatra oktatási területen. A program remek lehetőséget kínál azon frissen végzett hallgatók számára, akik érdeklődnek az oktatási terület és más kultúrák megismerése iránt.