A megállapodás nélküli Brexit sem akadályozhatja meg a jelenlegi Erasmus+ mobilitások finanszírozását

2019.03.05. 15:41 Kategória: Ifjúsági mobilitás

Az Európai Parlament Kulturális Bizottsága támogatja a jelenlegi Erasmus+ tanulmányi mobilitási tevékenységek folyamatos finanszírozását még abban az esetben is, ha a megállapodás nélküli Brexit valósul meg.

A  Kulturális Bizottság megvitatta az Európai Bizottsággal annak lehetséges hatásait az Erasmus+ programra, ha az Egyesült Királyság megállapodás nélkül hagyja el az Európai Uniót.

A beterjesztés szerint minden olyan mobilitási tevékenység, amely az Erasmus+ program keretében 2019. március 30. előtt kezdődik meg, továbbra is finanszírozott mindaddig, amíg le nem zárul (ez maximum 12 hónap lehet). A döntés egyaránt kiterjed a brit tanulókra, gyakornokokra és a szakemberekre , akik az EU valamely tagországában vesznek részt mobilitásban, és azokra is, akik az Egyesült Királyságba érkeznek hasonló céllal.

A Bizottsági képviselet kijelentette, hogy ez a döntéshozatal nincs hatással a költségvetésre, mivel a program teljes költségvetését már korábban elfogadták.

Annak érdekében, hogy a joghatározat még március 30. előtt érvényre lépjen, a Kulturális Bizottság egy egyszerűbb eljárási rendet fog követni. Két módosítási javaslatot terjesztettek be az Európai Bizottsághoz február 5-én: az egyik azt hangsúlyozza, hogy az új határozat csak a megállapodás nélküli Brexit esetén alkalmazható, míg a másik arra ad magyarázatot, hogy a tagállami törvényhozó testületekkel miért nem tudtak egyeztetni a döntéshozatal során.Megosztom

2019 MÁJUS
További 100 millió euró kerülhet kutatásra és fiatalok mobilitására 2019-ben

Követve az Európai Parlament és az Európa Tanács közös döntését a 2019-es EU költségvetésről, az Európai Bizottság beterjesztette, hogy további 100 millió eurót szán az Európai Unió két híres programjára, a Horzion 2020-ra és az Erasmus+-ra.

Ösztöndíj/újságírói képzés – M100 Fiatal Európai Újságírók workshopja Németországban

Az M100 Young European Journalist, Potsdam városa és a Potsdam Media International e.V. a Német Szövetségi Külügyminisztérium és a ZEIT-Stiftung támogatásával kínál lehetőséget fiatal újságírók számára arra, hogy közvetlen kapcsolatba léphessenek Európa (ideértve a nem uniós államokat is) vezető médiaszemélyiségeivel.

Szakmai gyakorlat tanársegédként Spanyolországban

Az Erasmus in School keretében Spanyolországban 10 helyet hirdetnek szakmai gyakorlatra oktatási területen. A program remek lehetőséget kínál azon frissen végzett hallgatók számára, akik érdeklődnek az oktatási terület és más kultúrák megismerése iránt.