A megállapodás nélküli Brexit sem akadályozhatja meg a jelenlegi Erasmus+ mobilitások finanszírozását

2019.03.05. 15:41 Kategória: Ifjúsági mobilitás

Az Európai Parlament Kulturális Bizottsága támogatja a jelenlegi Erasmus+ tanulmányi mobilitási tevékenységek folyamatos finanszírozását még abban az esetben is, ha a megállapodás nélküli Brexit valósul meg.

A  Kulturális Bizottság megvitatta az Európai Bizottsággal annak lehetséges hatásait az Erasmus+ programra, ha az Egyesült Királyság megállapodás nélkül hagyja el az Európai Uniót.

A beterjesztés szerint minden olyan mobilitási tevékenység, amely az Erasmus+ program keretében 2019. március 30. előtt kezdődik meg, továbbra is finanszírozott mindaddig, amíg le nem zárul (ez maximum 12 hónap lehet). A döntés egyaránt kiterjed a brit tanulókra, gyakornokokra és a szakemberekre , akik az EU valamely tagországában vesznek részt mobilitásban, és azokra is, akik az Egyesült Királyságba érkeznek hasonló céllal.

A Bizottsági képviselet kijelentette, hogy ez a döntéshozatal nincs hatással a költségvetésre, mivel a program teljes költségvetését már korábban elfogadták.

Annak érdekében, hogy a joghatározat még március 30. előtt érvényre lépjen, a Kulturális Bizottság egy egyszerűbb eljárási rendet fog követni. Két módosítási javaslatot terjesztettek be az Európai Bizottsághoz február 5-én: az egyik azt hangsúlyozza, hogy az új határozat csak a megállapodás nélküli Brexit esetén alkalmazható, míg a másik arra ad magyarázatot, hogy a tagállami törvényhozó testületekkel miért nem tudtak egyeztetni a döntéshozatal során.Megosztom

2019 MÁRCIUS
Start+ infónap Budapesten

Április 12-én tartott ingyenes rendezvényünkön ifjúsági területen dolgozó szervezetek és intézmények hallhatnak pályázati tanácsokat.

Jön a DiscoverEU újabb pályázási időszaka

Ismét lehet pályázni ingyenes vasúti igazolványra 2019. május 2. és május 16. között.

Az Európai Parlament elfogadta az Európai Szolidaritási Testület 2021-2027 közötti programját

Február 4-én az Európai Parlament Kulturális Bizottsága elfogadta az Európai Szolidaritási Testület új, 2021 és 2027 közötti programját. A program fő céljai továbbra is a 18 és 30 év közötti fiatalok önkéntességének támogatása, valamint bevonásuk szolidaritási tevékenységekbe.