Szerbia az új Erasmus+ programország

2019.03.05. 14:57 Kategória: Ifjúsági mobilitás

Miután 2019. február 5-én Navracsics Tibor (az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságügyért és sportért felelős biztosa) és Mladen Šarčević (Szerbia oktatásügyi, tudományért és technológiai fejlődésért felelős minisztere) aláírták a megállapodást, Szerbia nekilátott annak, hogy az Erasmus+ programban való részvételét fejlessze: így a jövőben az Erasmus+ programban már nem partnerországként, hanem programországként vehet részt.

Ugyanakkor Szerbia  eddig is aktív partner volt az Erasmus+ programban: 2014 óta mintegy 7000 szerbiai fiatal vett részt külföldi mobilitásban, és nagyjából 4300 európai utazott Szerbiába tanulási vagy oktatási célból. Azáltal, hogy Erasmus+ programországgá lép elő, Szerbia az Erasmus+ esetében az EU tagállamival azonos szintre lép; ez a nem EU tagországok közül egyelőre Izlandra, Lichtensteinre, Norvégiára, Törökországra, valamint Macedóniára igaz. A programországok az Erasmus+ program által finanszírozott tevékenységtípusok közül mindegyikben részt vehetnek, a partnerországok viszont csak néhányban, és esetükben a részvételre speciális feltételek vonatkoznak. Szerbia 2016-ban kezdte meg az előkészületeket a váltásra.Megosztom

2019 MÁRCIUS
Start+ infónap Budapesten

Április 12-én tartott ingyenes rendezvényünkön ifjúsági területen dolgozó szervezetek és intézmények hallhatnak pályázati tanácsokat.

Jön a DiscoverEU újabb pályázási időszaka

Ismét lehet pályázni ingyenes vasúti igazolványra 2019. május 2. és május 16. között.

Az Európai Parlament elfogadta az Európai Szolidaritási Testület 2021-2027 közötti programját

Február 4-én az Európai Parlament Kulturális Bizottsága elfogadta az Európai Szolidaritási Testület új, 2021 és 2027 közötti programját. A program fő céljai továbbra is a 18 és 30 év közötti fiatalok önkéntességének támogatása, valamint bevonásuk szolidaritási tevékenységekbe.