A díj, ami közelebb hozza az Európai Uniót a fiatalokhoz

2018.11.22. 15:21 Kategória: Ifjúsági mobilitás

A tavalyi évhez hasonlóan az Európai Bizottság idén is meghirdeti a Spinelli-díj elnevezésű uniós pályázatot.

Az „Altiero Spinelli-díj az Európáról szóló ismeretek terjesztéséért” az Európai Unió egyik alapító tagjáról kapta a nevét, és olyan pályamunkákat jutalmaz, amik segítik a polgárokat abban, hogy jobban megismerjék, és megérhessék az EU működését. Az idei pályázat a fiatalok elérésére, és az őket érdeklő témákra kiemelten nagy hangsúlyt helyez.


A díjra olyanok munkáit várják, akik innovatív, újszerű oktatási programok, kampányok kidolgozásában vesznek részt, vagy pedagógiai játékokat fejlesztenek, amik segítségével a fiatal korosztály bővítheti az Európával kapcsolatos tapasztalatait. Mindezek mellett olyan együttműködési kezdeményezések is pályázhatnak, amik demokratikus szerepvállalásra ösztönöznek.

„Fontos, hogy az Európai Uniót közelebb hozzuk a fiatalokhoz. A Spinelli-díj pontosan erre szolgál, hiszen azokat a jó példákat díjazza, amik segítenek, hogy a fiatal korosztály jobban megérthesse az EU működését, valamint a demokratikus szerepvállalásukra is nagy hangsúlyt helyez. Épp ezért lényeges, hogy ezek a kezdeményezések mindenki számára láthatóak, és Európa-szerte elismertek legyenek.” – mondta el a díjról Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa.


Idén az uniós országok állampolgárai, illetve az EU-ban letelepedett nem kormányzati jogi személyek jelentkezhetnek a pályázatra, melynek határideje 2019. január 7. A jelentkezéseket független külső szakértők fogják elbírálni, az ő értékelésük alapján a Bizottság öt pályázónak ítéli oda az egyenként 25 000 euró értékű díjat. A díjátadóra az Európai Ifjúsági Hét keretein belül kerül majd sor, 2019. április 29. és május 5. között. A rendezvény idén a fiatalok és a demokrácia kérdéskörével foglalkozik.


A Spinelli-díjat az Európai Bizottság hozta létre, az Európai Parlament kezdeményezésére, 2017-ben adták át első alkalommal. A tervek szerint további három évig biztosan folytatódik a díjazás, évente 800 000 eurós költségkerettel.

Jelentkezésre online felületen van lehetőség, az alábbi honlapon.

További információk az eac-spinelli-prize@ec.europa.eu  email címen érhetőek el.Megosztom

2018 DECEMBER
Elnyerte az Új Nemzedék Díját a H52

Eurodesk partnerünk, a H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér „Nyár52 – Minden napra egy program” című projektje kapta az Új Nemzedék Díját.

Segítsünk másokon, mert a mások is mi vagyunk!

Az önkéntesség világnapja remek alkalom arra, hogy végiggondoljuk, mi milyen módon segíthetünk másoknak. Ezért tartották december 5-én a 2018-ban elindult uniós program, az Európai Szolidaritási Testület nyitórendezvényét Budapesten.

Lezajlott az őszi Eurodesk Országos Találkozó

Az Eurodesk idei második országos találkozóján a hálózat valamennyi partnere képviseltette magát. A székesfehérvári eseményen a résztvevők újraválasztották a régiós koordinátorokat, valamint az Eurodesk Minősítő Képzés keretében bővítették ismereteiket többek között a kommunikáció területén.