Discover EU – Minden, amit a nagy hajrában tudnod érdemes

2018.06.07. 14:38 Kategória: Ifjúsági mobilitás

Elindult a végső visszaszámlálás a DiscoverEU elstartolásához. Ha még nem hallottál róla, ez az a kezdeményezés, mellyel a 18. életévüket betöltött fiatalok idén nyáron akár 30 napon át, vonaton utazhatják be Európát. A programban való részvételre 2018. június 12-én indul a regisztráció. Ennek apropójából összeszedtük nektek a legfontosabb dolgokat, amiket érdemes tudnotok ezzel a remek lehetőséggel kapcsolatban.

A DiscoverEU az Európai Bizottság egy olyan, első ízben induló európai kezdeményezése, mely az idén tizennyolcadik életévüket betöltő fiatalokat ajándékozza meg egy vasúti utazási utalvánnyal. A most kezdődő programban az Európai Unió tagállamaiból 15.000 fiatal vehet részt, mely Magyarország lakosságának arányában 287 főt jelent. A részletes pályázási feltételeket az Európai Ifjúsági Portálon az alábbi linken érheted el de pár pontban érdemes átfutni a legfontosabbakat.

Akkor utazhatsz, ha:

  1. 2018. július 1-jén már elmúltál 18 éves (azaz 1999. július 2. és 2000. július 1. között születtél);
  2. állampolgára vagy a 28 EU-s tagállam valamelyikének;
  3. az internetes jelentkezési lapon megadod a személyazonosító igazolványuk vagy útleveled számát;
  4. utazásodat az EU 28 tagállamának valamelyikében kezded meg;
  5. az utazásod előreláthatólag  2018. július 9. és szeptember 30. között zajlik;
  6. legalább 1 napig és legfeljebb 30 napig kívánsz utazni;
  7. legalább 1 és legfeljebb 4 másik uniós országba utazol el;
  8. vállalod, hogy a későbbiekben a  DiscoverEU nagyköveteként működsz együtt velünk.

FONTOS! A DiscoverEU kezdeményezés csak az utazás költségeinek támogatására irányul, tehát a szállás, étkezés, illetve egyéb kiadások az utazó fiatalokat terhelik.

Ha jól beszélsz angolul és érdekel, hogy honnan ered a kezdeményezés ötlete, érdemes átböngészned a DiscoverEU hivatalos honlapját is , valamint követned a Facebook (https://www.facebook.com/youdiscoverEU/) oldalukat, esetleg Twitteren vagy Instagramon rákeresni #DiscoverEU hashtagre.

Mivel 2018 az Európai Kulturális Örökség Éve, ezért azok a helyszínek, ahol ehhez kapcsolódó érdekes kulturális programok valósulnak meg, előnyt fognak élvezni a kiválasztási folyamatban (ezekről részletes listát itt találsz). Ha valami másra vágysz, és kicsit eltérnél a fősodortól, akkor vess egy pillantást korábbi cikkünkre, melyben számos olyan nyitott emlékhelyet találhatsz, mely megérhet egy látogatást.

A korábban említett online kiválasztási folyamat 2018. június 12-én, déli 12 órakor kezdődik az Európai Ifjúsági Portálon és két hétig, 2018. június 26-ig tart. A személyes adataid megadása után 5 kvízkérdést fogsz kapni az Európai Unió fiatalokat érintő programjaival, illetve a 2019-es európai parlamenti választással kapcsolatosan.

Az előző hetekben számos kérdést kaptunk a programmal kapcsolatban, melyek többnyire arról érdeklődtek, hogy tudtok-e majd csoportban utazni, vagy, hogy azok az országok is beleszámítanak a négy országba, amelyeken átutazol. Jó hír, hogy a leggyakrabban feltett kérdésekre mind van válaszunk, melyeket ide kattintva tudsz átnézni.

Reméljük felkeltettük az érdeklődésedet. de ha felmerültek benned további kérdések, iratkozz fel a honlap alján található sávban a hírlevelünkre, vagy kerülj velünk kapcsolatba. Érdemes követni minket Facebookon is, hiszen naponta osztunk meg híreket, nem csak a DiscoverEU-val kapcsolatban
.

Európa arra vár, hogy felfedezd. Élj a lehetőséggel.”Megosztom

2018 OKTÓBER
Idén ősszel folytatódik a DiscoverEU program, melynek keretében  vonattal járhatod be Európát!

Nyáron nagy sikerrel, és hatalmas túljelentkezéssel startolt el idén először az Európai Bizottság programja, melyben a tizennyolc évesek egy Interrail vonatjeggyel járhatták be a kontinenst.

Eurodesk Felmérés 2018

Vettél már részt külföldi mobilitásban és szívesen elmondanád milyen volt? És ha azt mondjuk, hogy még nyerhetsz is vele?

Újra megtelik tartalommal a Time to Move magyar nyelvű honlapja

Ezért épp itt az ideje, hogy felfrissítsük miről is van szó!