Szeretnéd felfedezni Európát idén nyáron?

2018.05.02. 10:49 Kategória: Ifjúsági mobilitás

Épp 18 éves vagy, és szeretnéd beutazni Európát? Akkor bizonyára érdekelni fog a 2018 júniusában induló új európai uniós kezdeményezés, melynek keretében az Európai Bizottság kiválaszt a jelentkezők közül maximum 15 ezer lelkes fiatalt, aki európai utazási igazolvánnyal bejárhatja Európát.

Az utazás kiváló módja annak, hogy a fiatalok éljenek az EU-n belüli szabad mozgás lehetőségével, felfedezzék Európa ezer arcát, kulturális gazdagságát, és új barátokat szerezzenek kontinensszerte. Nem utolsósorban az utazás során saját magadat is jobban megismerheted, hiszen egészen új helyzetekkel szembesülsz, és más szemléletű emberekkel találkozol.

Annál is inkább érdemes ellátogatni az EU különböző országaiba idén, mert 2018 a kulturális örökség európai éve (https://europa.eu/cultural-heritage/european-year-cultural-heritage_hu). Tehát bárhova utazol is az EU-ban, számos olyan rendezvényen vehetsz részt egész évben, mely Európa üdítően sokszínű kulturális örökségét ünneplik.

Azok a fiatalok jelentkezhetnek, akik a jelentkezés időpontjában már betöltötték 18. életévüket, viszont a 19-iket még nem, és valamelyik uniós ország állampolgárságával rendelkeznek. Az uniós utazási igazolvánnyal maximum 30 napig lehet utazni, és 4 különböző EU-országba lehet ellátogatni. Lehetőséged van egyedül vagy többedmagaddal világot látni.

Elsősorban vasúton fogsz utazni. Vonaton ülve feltárul előtted a világ. Nyüzsgő városok, bájos falvak és vadregényes tájak váltják egymást, így felfedezheted Európa kincseit és egyedülálló sokféleségét.

De nemcsak vonattal utazhatsz, hanem például busszal vagy komphajón is – attól függően, hogy melyik a leginkább környezetbarát közlekedési mód, és melyikkel juthatsz el legkönnyebben a célállomásra. Különleges esetekben, és ha más közlekedési eszköz nem vehető igénybe, repülővel is lehet utazni.

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, ne felejts el majd jelentkezni júniusban. A kéthetes jelentkezési időszak pontos kezdő és záró dátumát hamarosan közzé fogjuk tenni. Jelentkezni az Európai Ifjúsági Portálon lehet majd a megfelelő jelentkezési űrlap kitöltésével és benyújtásával.

A kiválasztott jelentkezőknek 2018 júliusa és szeptember vége között kell megkezdeniük az utazást. Figyelem: a Bizottság csak az utazási igazolványt fizeti a résztvevőknek. A fiataloknak saját maguknak kell állniuk a szállás és az ellátás költségeit, és az utazással kapcsolatban felmerült minden más kiadást.

18 éves vagy, valamelyik EU-ország állampolgárságával rendelkezel, és szeretnéd felfedezni Európát? Esetleg ismersz valakit, aki 18 éves és szívesen elutazna néhány másik uniós országba? Ha igen, akkor tartsd a szemed az Európai Ifjúsági Portálon.

2018 májusában további információkat teszünk közzé az utazási kezdeményezésre vonatkozó szabályokról és iránymutatásokról az Európai Ifjúsági Portál „Utazás” rovatában. Az európai fiataloknak szóló Facebook-oldalainkon és Twitter-felületünkön is közreadjuk majd a fontos tudnivalókat.

Európa arra vár, hogy felfedezd. Élj a lehetőséggel.Megosztom

2018 MÁJUS
Ismered már az Eurodesk Database lehetőségeit?

Ha nem, akkor olvasd el rövid kalauzunkat, hogy a jövőben minden érdekes lehetőség, felhívás, pályázat eljusson hozzád.

Eurodesk Awards 2018 – Bejelentették a Győzteseket!

Az Eurodesk Díjat (Eurodesk Awards) 2011-ben hozták létre abból a célból, hogy Európa szerte összegyűjtsék az Eurodesk hálózat multiplikátorok inspiráló, újító ötleteit, és európai szinten közzé tegyék azokat, mint követendő jó példákat.

Lezajlott az Eurodesk Multiplikátorok tavaszi Országos Találkozója

Az Eurodesk hálózat tagjai a márciusi hosszú hétvége előtt három napos találkozón vettek részt a Budapesti Európai Ifjúsági Központban.