Eurodesk Awards 2018 – Bejelentették a Győzteseket!

2018.04.19. 16:41 Kategória: Ifjúsági mobilitás

Az Eurodesk Díjat (Eurodesk Awards) 2011-ben hozták létre abból a célból, hogy Európa szerte összegyűjtsék az Eurodesk hálózat multiplikátorok inspiráló, újító ötleteit, és európai szinten közzé tegyék azokat, mint követendő jó példákat.

Az Eurodesk Awards-on versenyző projekt arra irányulnak, hogy segítsenek a fiataloknak felfedezni és kihasználni azt a temérdek lehetőséget, melyet az Európai Közösség kínál. Lehetnek ezek akár nem-formális tanulási formák, melyeket külföldi tanulmányutak keretein belül vehetnek igénybe, valamint olyan lehetőségek is, melyek az aktív állampolgárságot népszerűsítik - hazai és európai szinten egyaránt.

A 2018-as megmérettetésre 36 projekt érkezett 12 országból, a három alábbi kategóriában:

  • Mobilitási lehetőségeket tudatosító projektek, melyek arra irányulnak, hogy külföldi mobilitás előnyeit megismertessék az európai fiatalokkal.
  • Aktív állampolgárságot célzó projektek, melyek felhívják a figyelmet az aktív társadalmi szerepvállalás fontosságára Európa szerte.
  • Szolidaritási akciók, melyek azokhoz a hátrányos helyzetű fiatalokon segítenek, akiknek jóval kevesebb lehetőség áll a rendelkezésükre, illetve tudatosítják velük az állampolgári jogaikat.
  • Végül, de nem utolsó sorban pedig mindegyik projekt versenybe szállt az Eurodesk Hálózati Díjért, melyet a nemzeti koordinátorok közösen választottak ki az általuk legizgalmasabbnak vélt projektek közül.

A három kategória értékelésére az európai szintű ifjúsági szakma szervezeteinek képviselőit, illetve az Európai Bizottság és az Európai Parlament egy-egy képviselőjét kérte fel az Eurodesk. Az öttagú zsűri április 17-én hozta meg a döntését, a díjkiosztó ünnepségre pedig 2018. május 23-án kerül sor az Európai Parlamentben. Az eseményt Jeroen Lenaers európai parlamenti képviselő védnöksége alatt rendezik.

Most pedig lássuk a győzteseket:

Aktív állampolgárságot célzó projektek győztese

„2037:Európa Bukása”- 2037: EUROPE’S DOWNFALL
Informagiovani del Comune di Sassari / Agenzia locale Eurodesk
Olaszország

Mobilitási lehetőségeket tudatosító projektek győztese:

LOKALETIK CHECK-OUT: MUGITU ZAITEZ!
Kaebnai
Spanyolország

Szolidaritási akciók győztese:

IMMIGRATO A CHI?
Eurodesk Comune di Rosignano M.mo
Olaszország

Eurodesk Hálózati Díj:

SAVING LIFES, CHANGING LIVES
The Turkish Red Crescent Eskisehir City Branch
Törökország

További említésre méltó esemény, és nagy örömünkre szolgál bejelenteni, hogy a Mobilitási Lehetőségeket tudatosító projektek kategóriában egy magyar nevező is volt, az Európa Ifjúsága Egyesület, mely a Leave a Print – Hagyj Nyomot! projektjével az előkelő ötödik helyet érte el, ezzel öregbítve a hazai Eurodesk hálózat hírnevét. Szívből gratulálunk nekik!

A díjazottak és a nevezett projektek részletes leírását pedig itt találjátok. Jó böngészést!

 Megosztom

2018 MÁJUS
Szeretnéd felfedezni Európát idén nyáron?

Épp 18 éves vagy, és szeretnéd beutazni Európát? Akkor bizonyára érdekelni fog a 2018 júniusában induló új európai uniós kezdeményezés, melynek keretében az Európai Bizottság kiválaszt a jelentkezők közül maximum 15 ezer lelkes fiatalt, aki európai utazási igazolvánnyal bejárhatja Európát.

Ismered már az Eurodesk Database lehetőségeit?

Ha nem, akkor olvasd el rövid kalauzunkat, hogy a jövőben minden érdekes lehetőség, felhívás, pályázat eljusson hozzád.

Lezajlott az Eurodesk Multiplikátorok tavaszi Országos Találkozója

Az Eurodesk hálózat tagjai a márciusi hosszú hétvége előtt három napos találkozón vettek részt a Budapesti Európai Ifjúsági Központban.