Elindult az Erasmus+ Virtuális Csereprogram

2018.03.20. 15:18 Kategória: Aktív részvétel

Március 15-én startolt az Európai Bizottság új projektje, mely csaknem 25.000 fiatal körében szeretné népszerűsíteni a kultúrák közötti párbeszédet.

A március közepén indult új Európai Uniós csereprogram, az Erasmus Virtuális Csere célkitűzése, hogy a következő két évben digitális eszközök segítségével alakítson ki párbeszédet az Erasmus+ program 33 partnerországa, valamint a dél-mediterrán térség országai, azaz Algéria, Egyiptom, Izrael, Jordánia, Líbia, Marokkó, Palesztina, Szíria és Tunézia között.

A programban együtt dolgozhatnak az EU-nak és déli szomszédjainak ifjúságsegítői, diákjai valamint egyetemi dolgozói. A résztvevők irányított viták, nemzetközi projekt csoportok, nyílt online kurzusok és érdekképviseleti tréningek keretében tanulhatnak és dolgozhatnak együtt. Többek között lehetőségük nyílik heti egyszer egy moderátor segítségével online környezetben megvitatni olyan témákat, mint a gazdasági fejlődés vagy a klímaváltozás, melyhez egy előzetes felkészítő anyag is a rendelkezésükre áll majd.

Minden ilyen tevékenység felsőoktatási programok vagy szervezett ifjúsági projektek részeként valósul majd meg.

Az Erasmus+ Virtuális cserét már az előkészületi fázisában is rendkívül nagy érdeklődés övezte az egyetemek és az ifjúsági szervezetek körében, így jelenleg 50 együttműködés már meg is köttetett, és több mint 40 facilitátort képeztek ki a beszélgetések moderálásra.

A Virtuális csere arra hívtatott, hogy elősegítse a kultúrák közötti párbeszédet, mely összhangban áll az EU oktatási miniszterei által 2015-ben jegyzett Párizsi Nyilatkozattal. A Nyilatkozat célkitűzése, hogy az oktatáson keresztül minden emberrel megismertesse az állampolgári jogokat, valamint a szabadság és a tolerancia közös értékeit.

Tudj meg többet róla! Megosztom

2018 ÁPRILIS
Eurodesk Awards 2018 – Bejelentették a Győzteseket!

Az Eurodesk Díjat (Eurodesk Awards) 2011-ben hozták létre abból a célból, hogy Európa szerte összegyűjtsék az Eurodesk hálózat multiplikátorok inspiráló, újító ötleteit, és európai szinten közzé tegyék azokat, mint követendő jó példákat.

Lezajlott az Eurodesk Multiplikátorok tavaszi Országos Találkozója

Az Eurodesk hálózat tagjai a márciusi hosszú hétvége előtt három napos találkozón vettek részt a Budapesti Európai Ifjúsági Központban.

Európai Ifjúsági Díj

Az European Youth Award (EYA) olyan vállalkozó kedvű fiatalokat keres projektjeibe, akik 1985. január 1. után születtek és kreatív munkakörben dolgoznak, újító ötleteik vannak.