A fiatalok ismertették elképzeléseiket Európa jövőjéről

2018.02.06. 12:48 Kategória: Aktív részvétel

A Gondoljuk újra Európát elnevezésű kezdeményezés keretében Naracsis Tibor egy fiatalokból álló küldöttséget fogadott, hogy megvitassa velük Európa jövőjéről szóló elképzeléseiket, valamint azt, hogy miként lehetne jobban figyelembe venni prioritásaikat.

A kezdeményezés keretében Európa-szerte lezajlott beszélgetésekben összesen 62 000 fiatal vett részt, eredményeként a fiatalok 12 konkrét elképzelést fogalmaztak meg Európa jövőjét illetően.

Emellett Eurobarométer felmérés készült, mely azt vizsgálta, hogy a mai napon bemutatott elképzelések mennyire találnak visszhangra a 15–30 éves európai fiatalok között. Az eredmények azt mutatják, hogy a válaszadók – köztük a magyar fiatalok – többsége egyetért a következőkkel:

  • A hamis hírek és a politikai szélsőségek elleni küzdelem érdekében fejleszteni kell a kritikus gondolkodást és az információkeresés képességét (EU: 49%, Magyarország: 50%).
  • Könnyű hozzáférést kell biztosítani a külföldre költözéssel és a külföldi munkavállalással kapcsolatos információkhoz (EU és Magyarország egyaránt 49%).
  • Környezetbarát kezdeményezések (például fenntartható közlekedési módok vagy újrahasznosítási rendszerek kialakítása) révén elő kell segíteni, hogy megváltozzon az emberek hozzáállása környezetükhöz (EU: 40%, Magyarország: 39%).

Az Eurobarométer felmérésből az is kiderül, hogy:

  • Az európai fiatalok több mint fele (53%-a), a magyar fiataloknak pedig 63%-a szerint az Uniónak az oktatást és a készségfejlesztést kellene legfontosabb célként kezelnie. A válaszadók második helyen a környezet védelmét és az éghajlatváltozás elleni küzdelmet, harmadik helyen a foglalkoztatást, negyedik helyen pedig a migráció kezelését és a menekültek beilleszkedését említik. A magyar fiatalok esetében a fontossági sorrend némileg eltér ettől: ők a migráció kezelését, valamint a biztonságot és védelmet fontosabb feladatoknak tartják az EU számára, mint a foglalkoztatás előmozdítását.
  • Európa-szerte a válaszadók 31%-a, Magyarországon pedig a megkérdezettek 19%-a számolt be arról, hogy az elmúlt egy évben részt vett valamilyen szervezett önkéntes tevékenységben.
  • Az európai fiatalok több mint fele (53%) vesz részt szervezetek, sportklubok, ifjúsági klubok vagy egyéb civil szervezetek tevékenységében. A magyar fiatalok körében ez az arány számottevően alacsonyabb, mindössze 31%.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.Megosztom

2018 FEBRUÁR
Megújult Eurodesk oldal!

Nézz szét az Eurodesk hálózat központi oldalán és fedezd fel az előtted álló lehetőségeket!

Az Erasmus+ félidős értékelése

Az Európai Bizottság közzétette jelentését az Erasmus+ program (2014-2020) félidős értékeléséről. Az érdekes számok és statisztikák mellett a legfontosabb megállapításokat is tartalmazza következtetésekkel.

Februári programok az Európa pontban

Az Európa Pontban pont Európában érezheti magát minden korosztály.