Oktatás és képzés Európában

2017.11.13. 10:11 Kategória: Aktív részvétel

Az Európai Bizottság közzétette az Oktatási és Képzési Figyelő 2017. évi kiadását, melynek tanúsága szerint a tagállami oktatási rendszerek egyre befogadóbbak és hatékonyabbak.

A jelentés ugyanakkor azt is megerősíti, hogy a diákok iskolai végzettsége nagyban függ társadalmi-gazdasági hátterüktől. A dokumentumból az is kiderül, hogy a legtöbb tagállamban előrelépés történt az oktatás megreformálásával és korszerűsítésével összefüggő legfontosabb uniós célok elérése felé, ugyanakkor további erőfeszítésekre van szükség az oktatáson belüli méltányosság megvalósítása érdekében.

Háttér-információk

Az Európai Bizottság Oktatási és Képzési Figyelője 2017-ben hatodik alkalommal jelenik meg; célja az európai oktatási és szakképzési rendszerek fejlődésének nyomon követése szerteágazó adatok figyelembevételével. A Figyelő méri az alábbi, az „Oktatás és képzés 2020” keretében megállapított hat cél megvalósítása terén elért haladást: 1. az oktatásból és képzésből lemorzsolódó 18–24 évesek aránya csökkenjen 10% alá; 2. a felsőfokú végzettséggel rendelkező 30–34 évesek aránya érje el legalább a 40%-ot; 3. azon gyerekeknek, akiknek életkora négy év és az alapfokú oktatás megkezdésének életkora közé esik, legalább 95%-a vegyen részt oktatásban; 4. az olvasási, matematikai és természettudományos területen alulteljesítő tizenöt évesek aránya csökkenjen 15% alá; 5. az oktatásban vagy képzésben részt nem vevő, a közelmúltban középfokú, illetve felsőfokú végzettséget szerző 20–34 év közötti fiatalok 82%-a rendelkezzen munkaviszonnyal; 6. a 25–64 év közötti felnőttek legalább 15%-a vegyen részt formális vagy nem formális tanulásban.

A kiadvány számba veszi az európai oktatási rendszerek előtt álló fő kihívásokat, és olyan szakpolitikai intézkedéseket mutat be, amelyek alkalmazásával e rendszerek megfelelőbb választ tudnak adni a társadalmi és munkaerőpiaci kihívásokra. A jelentés az országok közötti összehasonlítás mellett 28 részletes országelemzést tartalmaz, és kapcsolódik hozzá egy internetes szakmai oldal, ahol további adatok és információk találhatók. Az európai beruházási terv, az Erasmus+ program, az európai strukturális és beruházási alapok, ideértve az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezést, az Európai Szolidaritási Testület, valamint a Horizont 2020 és az Európai Innovációs és Technológiai Intézetmind hozzájárulnak a beruházások ösztönzéséhez, és támogatják a szakpolitikai prioritások érvényesülését az oktatás területén.

A hivatalos közlemény itt érhető el.Megosztom

2017 DECEMBER
Egyéves lett az Európai Szolidaritási Testület

December 7-én ünnepelte első születésnapját az Európai Szolidaritási Testület, mely az Európai Bizottság kezdeményezésére 2016-ban kezdte meg a működését. Az azóta eltelt egy évben összesen 42 745 fiatal jelentkezett a testületbe a tagállamokból. Közülük 2166-an már meg is kezdték a munkát 1434 szervezetnél.

Erasmus+ önkéntesség 2018-ban is!

2018 elején még változatlan formában lehet önkéntes tevékenységekre pályázni az Erasmus+ programban.

Legyen élmény az önkénteskedés!

Az Önkéntesek Nemzetközi Napján – december 5-én – az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) korábbi résztvevői bebizonyították, hogy külföldön önkénteskedni óriási élmény, hatékony tanulási folyamat és nagyszerű önismereti lehetőség.