Az Eurodesk 2016-os éve

2017.08.22. 12:41 Kategória: Aktív részvétel

Az Eurodesk minden évben kiadja az előző évi projektjei és sikerei alapján az összefoglaló kiadványát.

Euroclass integrálása európai szinteken

Az Euroclass egy sikeres lengyel kezdeményezés, amely magába foglal egy konfekciónak tekinthető információs csomagot középiskolás diákok számára. Az órákat az Eurodesk multiplikátorok tartották és olyan témákat érintettek mint tanulás, önkénteskedés, külföldi munkavállalás és aktív állampolgárság. Ebből kifolyólag 2016-ban az EBL és más nemzeti partnerek kialakították az európai diákok számára is használható angol változatot a lengyel minta alapján.

Az órák célja, hogy felfedjék a fiatalok előtt azokat a lehetőségeket, amelyek az Európai Unió által nyíltak meg előttük. Továbbá, az órák kiegészítik a már létező és jól működő Eurodesk Qualifying Training Programot, amely azért jött létre, hogy egységes tudással ruházza fel az Eurodesk körökben dolgozó ifjúsági munkásokat.

A Database újjászületése

A weboldal rengeteg adatot tartalmazott a mobilitási lehetőségekről, ennek ellenére nehéz volt megtalálni bizonyos információt. Ebből az okból kifolyólag az EBL új, átstrukturált Database-t vezetett be, amely egy professzionális eszköz, ami mint egy programkönyvtár használható az ifjúsági területen dolgozók által.

A Database program kezdetektől fogva fontos eszköz volt az Eurodesk eszköztárában, segít informálni a fiatalokat az aktuális mobilitási lehetőségekről. Ezután pedig a megújult verzió még átfogóbb rendszert biztosít az Eurodesk nemzetközi partnerei, multiplikátorai számára.

Eurodesk Díj 2016-ban is

Az offline információs kampány kategóriában a német Stadtjugendring Ulm e.V. nyert, aki több mint 50 ifjúsági szervezetet fogott össze. A programjuk célja az volt, hogy növeljék az elérhető információs és tanácsadói szolgáltatások számát. Ennél fogva egy vásárt hoztak létre, ahol 43 különböző állomáson biztosítottak információt, tartottak előadást és reklámozták a mobilitási lehetőségeket személyesen és tömegközlekedési eszközökön is, illetve cikkeket írtak helyi újságokba, posztereket készítettek és szórólapokat, amiket aztán az egész városban terjesztettek.

Az online információs kampány nyertese a SpunOut.le, akik egy online programot hoztak létre az „EU Hub”-ot, amelynek célja, hogy informálja a fiatalokat egy nagyon felhasználóbarát módon az európai uniós intézményekről, Európai Parlamentről és a fiatal európai állampolgárokat megillető jogokról.

Time to move harmadik kiadás

Sorban a harmadik évben, az Eurodesk 2016-ben is megrendezte a láthatósági kampányát, a Time to Move-ot. Az év októberébe 622 tevékenység valósult meg, 19 különböző európai országban, azzal a céllal, hogy informálja a fiatalokat a nemzetközi lehetőségekről mind tanulás, önkénteskedés és szakmai gyakorlat témában. Az offline és az online kampány összesen 130. 000 európai fiatalt ért el.

Hozzájárulás az Európai Ifjúsági Portál és a Szolidaritási Testület működéséhez

Az Eurodesk hálózat és az Európai Bizottság közösen dolgozott azon 2016-ban is, hogy az oldalt minél több fiatal ismerje meg, és ezáltal tájékozódjon, illetve lehetősége legyen kérdéseit feltenni a mobilitási témával kapcsolatban.

Az év utolsó hónapjában a magyarországi Eurodesk hálózat létrehozott egy kiadványt az Európai Önkéntes Szolgálat 20. évfordulója alkalmából. A két magazin két részből áll, az első fele a #100új élmény címet viseli és a legjobb blog posztokat tartalmazza, amiket fiatal önkéntesek osztottak meg. A másik rész pedig #EVS 20, ami pedig a legérdekesebb cikkeket, interjúkat foglalja magába, amik megjelentek az Európai Ifjúsági Portálon.

A magyarországi Eurodesk hálózat tagjai 2016-ban 5 különböző nemzetközi találkozón és képzésen vettek részt, ahonnan rengeteg élménnyel és tapasztalattal tértek vissza.

A teljes kiadvány itt tekinthető meg.Megosztom

2017 SZEPTEMBER
BeActive - Európai Sporthét

Mozogj együtt Európával egy hétig!

Az Unió helyzete 2017-ben: Fogjuk be a szelet vitorláinkba!

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a mai napon Strasbourgban, az Európai Parlament tagjai előtt megtartotta az Unió helyzetét értékelő 2017. évi beszédét.

Ha ifjúsági projektet tervezel, erre a 7 dologra mindenképp figyelj!

Mitől lesz egy ötlet ifjúsági projekt? Mit takar a sokszor hallott, bűvös nemformális tanulás?