NO HATE SPEECH MOZGALOM - Fiatalok az online gyűlöletbeszéd ellen

2017.07.26. 10:53 Kategória: Nem formális tanulás

Az interneten megjelenő gyűlöletbeszéd visszaszorítását, a fiatalok emberi jogokkal kapcsolatos érzékenyítését és aktív állampolgári részvételük ösztönzését tűzte ki célul az Európa Tanács kezdeményezésével megvalósuló nemzetközi ifjúsági kampány.

Az internet ─ elsősorban a közösségi média révén ─ mára mindannyiunk számára lehetővé teszi, hogy médiatartalmakat hozzunk létre, publikáljunk, osszunk meg és fogyasszunk. Ez nagyban hozzájárul a szabad véleménynyilvánításhoz, az önkifejezéshez és a minket körülvevő virtuális és valós közösség életében való részvételhez. Az online térben felléphetünk azokban a kérdésekben, amelyek érintenek, érdekelnek bennünket, és összefoghatunk másokkal olyan ügyekért, amelyeket a szívünkön viselünk. De ugyanúgy áldozattá, visszaélés és jogsértés tárgyává is válhatunk, többek között a gyűlöletbeszéd és az internetes zaklatás különböző formái miatt. A gyűlöletbeszéd nem új jelenség, az emberi jogok az online térben is érvényesek, és az interneten zajló emberi interakciók révén ugyanúgy sérülhetnek, mint a való világban. Az ifjúsági korosztály körében elterjedt online gyűlöletbeszéd és annak a demokratikus együttélést érintő destruktív hatása nyomós okot ad a cselekvésre.

Az ifjúsági kampány a Fiatalok az online gyűlöletbeszéd ellen című projekt részeként 2013- 2018. között valósul meg, és az egyenlőség, a méltóság, az emberi jogok és a sokszínűség mellett foglal állást, valamint az online formában előforduló diszkrimináció, rasszizmus és gyűlöletbeszéd ellen lép fel. A projekt a fiatalok bevonására és aktív részvételére épül, eszközei pedig a figyelemfelkeltés, az érdekérvényesítés és a különféle kreatív megoldások.  A kampány mára már európai szintű, sőt Európa határain is túlnyúló mozgalommá nőtt, amely hazai és nemzetközi folyamatai, programjai és akciói révén bevonja és felkészíti a fiatalokat és az őket összefogó szervezeteket arra, hogy felismerjék az eseteket, és cselekedjenek az ilyen típusú emberijog-sértések ellen.

A kampány hazai megvalósítására 2013 márciusában az Emberi Erőforrások Minisztériuma ifjúsági ügyekért felelős államtitkárságának támogatásával kampánybizottság jött létre, melynek tagjai ifjúsági és emberi jogi területeken aktív civil szervezetek képviselői. A kampánybizottság munkájában a Tempus Közalapítvány is közreműködik. Az utóbbi évek során egyre több magyarországi ifjúsági szervezet kapcsolódott be a mozgalom tevékenységeibe, és az Erasmus+ program támogatásával itthon és Európa-szerte számos nemzetközi ifjúsági együttműködés valósult meg a témában, és járult hozzá közvetlenül is a No Hate Speech kampányhoz.

EMBERI JOGI NEVELÉS

A mozgalom egyik kiemelt célja a fiatalokkal foglalkozó szakemberek, pedagógusok, ifjúsági vezetők kompetenciafejlesztése, felkészítése az emberi jogok témakörében megvalósuló érzékenyítő foglalkozások, képzések, projektek megvalósítására, amelyekkel multiplikáló hatást érhetnek el. A projektek végső kimeneteként a fiatalok önmoderációja, önálló kezdeményezésű szerepvállalása is elindulhat az emberi jogok védelmében és a gyűlöletbeszéd tartalmak korlátozása terén. Ehhez a feladathoz konkrét eszközöket, szakmai módszertani anyagokat biztosítanak és képzési programokat valósítanak meg mind a magyarországi kampányban aktív szervezetek, mind az Európa Tanács Ifjúsági Igazgatósága.

A Reményt a Gyermekeknek Közhasznú Egyesület kiadásában jelent meg magyar nyelven 2015-ben, majd átdolgozott formában 2016-ban az Európa Tanács Böngésző című módszertani kézikönyve az emberi jogi nevelésről és az online gyűlöletbeszéd elleni fellépésről. (Eredeti cím: Bookmarks.) A kiadvány 25 interaktív/kooperatív, a nemformális nevelés módszertanára épülő gyakorlatot, foglalkozástervet tartalmaz a 13-30 éves ifjúsági korosztály számára, amelyek számos különböző nézőpontból és nagyon sokszínű módszertani megközelítést alkalmazva járják körül a témát. A kézikönyv a gyakorlatokban érintett témakörökhöz kapcsolódóan részletes háttéranyagokat is tartalmaz, ezzel is támogatva a foglalkozásvezetők, csoportsegítők munkáját a felkészülésben és a téma feldolgozásában, valamint segítséget nyújt különböző akciók és programok tervezéséhez és megvalósításához.  

A No Hate Speech kampányban érintett témák:

  • a véleménynyilvánítás szabadsága
  • emberi jogok
  • rasszizmus és a diszkrimináció
  • a digitális műveltség
  • az internetes zaklatás
  • demokrácia és részvétel
  • kampánystratégiák
  • magánélet és biztonság
  • az online gyűlöletbeszéd kérdése

A kiadvány ezen az oldalon elérhető el.

A Reményt a Gyermekeknek Egyesület és a Szubjektív Értékek Alapítvány folyamatosan szervez képzéseket és oktatói műhelyeket a Böngésző módszertanának elsajátítására trénereknek, ifjúságsegítőknek és pedagógusoknak. Ezekről az eseményekről és a kampány aktuális akcióiról a mozgalom Facebook oldalán lehet tájékozódni:
www.facebook.com/NoHateSpeechMozgalom

Az eredeti cikk itt tekinthető meg.Megosztom

2017 SZEPTEMBER
Így is lehet- nemformális tanulás a felsőoktatásban

Egy napos ingyenes műhelymunkát szervezünk a nemformális tanulás felsőoktatási szektorban való alkalmazásáról.

LE(t's)GO!

A képzés a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósul meg, az Eurodesk régiós koordinátor szervezeteinek bevonásával.

Őszi  képzések civil szervezeteknek

A Mozaik Zsidó Közösségi Hub érdekes és izgalmas workshopokkal várja egész ősszel a civil szervezetekkel kapcsolatban álló, érdeklődő személyeket.