Bajba kerültél külföldön?

2017.07.12. 13:16 Kategória: Aktív részvétel

Konzuli védelem európai uniós polgárok számára külföldön.

Ha az Európai Unió területén kívül tartózkodsz turistaként, vagy ott élsz, előfordulhat, hogy hazádnak a nagykövetségétől, illetve konzulátusától segítséget kell kérj. Ez lehet például a helyzet akkor, ha elveszíted a személyes irataidat vagy értéktárgyaidat, illetve ha bűncselekményt követnek el ellened.

De mit tehetsz akkor, ha hazádnak nincs diplomáciai vagy konzuli képviselete az adott országban?

Az európai uniós jogszabályok értelmében a „képviselettel nem rendelkező uniós polgároknak” joguk van bármelyik másik uniós tagország nagykövetségétől vagy konzulátusától segítséget kérni és kapni. A segítséget ugyanolyan feltételek mellett veheted igénybe, mint az adott uniós tagország állampolgárai.

A honlapon általános tájékoztatást olvashatsz arról, hogy – ha az Európai Unión kívül olyan országban tartózkodsz, ahol hazád nem tart fenn külképviseletet – milyen jellegű konzuli védelemben részesülhetsz más uniós külképviseletek révén a kérdéses uniós tagország állampolgáraival azonos feltételek mellett. A webhelyen annak is utánanézhetsz, hogy hazádnak van-e nagykövetsége, illetve konzulátusa abban az Európai Unión kívüli országban vagy területen, ahol jelenleg tartózkodsz, vagy ahová utazni készülsz. Ha nincs, a honlapon megadják, hol és hogyan veheted fel a kapcsolatot segítségkérés céljából más EU-országok nagykövetségeivel és konzulátusaival.

Bővebben itt tájékozódhatsz.Megosztom

2017 JÚLIUS
Eurodesk Hálózati Díjátadó 2017

Az Eurodesk hálózat 2017-ben is kiosztotta az Eurodesk Díjat, melyre a partnerektől várták a már megvalósított projektek nevezését.

Tegyél Te is a GYŰLÖLETBESZÉD ellen!

Jelentkezz és vegyél részt a Reményt a Gyermekeknek Közhasznú Egyesület és a Szubjektív Értékek Alapítvány "Szelíd szavakkal a gyűlölet ellen" projektjének regionális képzésén.

Pályázati felhívás a European UNESCO Youth meeting-en való részvételre

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága és a Nemzeti Ifjúsági Tanács résztvevőt keres a 2017. október 12-13. között megrendezése kerülő European UNESCO Youth meeting-re, Ljubljanába.