Európa-napi események Magyarországon

2017.04.27. 14:13 Kategória: Aktív részvétel

A minden évben megrendezett Európa-nap (május 9.) az európai béke és egység ünnepe. Az Európai Bizottság Magyarországon is számos eseményt tervez az idei Európa-nap alkalmából.

Időpont: 2017. május 7.

Idén is megrendezésre kerül az immár hagyományos európa-napi fesztivál és családi nap Budapesten, a Szabadság téren. A nap folyamán koncertekkel, EU-s információkkal, változatos családi és gyerekprogramokkal, fotókiállítással, karierrbörzével várják a látogatókat. A kis színpadot a gyerekek által kedvelt fellépők töltik be programmal, míg a nagy színpadon népszerű együttesek, többek között a ROMANO DROM, a PANNONIA ALLSTARS SKA ORCHESTRA és CARAMEL lép fel. Megemlékezünk majd a Római szerződés 60. és az Erasmus+ program 30. évfordulójára.

A fentiek mellett, a délelőtti órákban a 13 év – 13 km nevű futóverseny is megrendezésre kerül, amelyről bővebb információ itt érhető el.

A Tempus Közalapítvány az Európai Ifjúsági Hét és az Erasmus+ 30 év keretében kiemelt kitelepüléssel jelenik meg. A közreműködők között az Erasmus+ Nemzeti Iroda, az Europass, az Európa a polgárokért program és Eurodesk és más Európai uniós hálózatok EU-s információkkal, interktív játékokkal várják az érdeklődőket. 

Emellett országszerte színes Európa-napi programokkal, nyereményjátékkal várja a családokat április 29. és május 17. között az  Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Tájékoztatatási Irodája és a Europe Direct tájékoztató hálózat.

Milyen lesz az idén hatvan éves európai integráció jövője? Miként ad új lendületet a foglalkoztatásnak, a növekedésnek és a beruházásnak az Európai Unió? Hogyan járul hozzá az Európai Unió Magyarország megújulásához? Milyen lehetőségeket kínál az idén 30 éves ERASMUS + program? Többek között ezekre a kérdésekre ad majd választ az ország 19 városában megrendezendő Európa-napi rendezvénysorozat.

Az Európa-nap története Robert Schuman 1950. május 9-én tett nyilatkozatáig nyúlik vissza. A francia külügyminiszter ebben olyan politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európa számára, amely elképzelhetetlenné teszi a kontinens országai közötti háborút. Ez a nyilatkozat vezetett az Európai Gazdasági Közösséget létrehozó 1957-es római szerződések aláírásához, így a mai Európai Unió megszületéséhez is. Az évfordulót az EU 28 tagállamában, valamint a világszerte megtalálható európai külképviseleteken is Európa-napként, az európai béke és egység napjaként ünneplik.

Az ingyenes gyermek- és családi programok mellett az Európa-napokon a Europe Direct irodák munkatársai adnak tájékoztatást az EU-val kapcsolatos kérdésekben, legyen szó oktatásról, munkavállalásról, utazásról, vagy az Unió céljairól.

A programot idén is kvízekkel, játékokkal színesítjük. Az Európa-totót helyesen kitöltők között egy 4 napos, 2 személyes máltai utazást sorsolunk ki.

Az Európa-napi rendezvények helyszínei és időpontjai:

 • Április 29. Zalaegerszeg - Spotcsarnok (Stadion út 3.)
 • Május 1.   Pécs - Balokány-liget
                   ​Bicske - Kossuth tér
                   Tatabánya - Csónakázó-tó
 • Május 5.   Békéscsaba – Csaba Center
                   Szolnok - Kossuth tér 2.
 • Május 6.   Somoskő - Váralja
                   Szekszárd - Garay tér
 • Május 7.   Budapest – Szabadság tér
 • Május 8.   Debrecen - a Discimus Üzleti Iskola mellett,Tessedik Sámuel u. 1. 
 • Május 9.   Eger - Dobó tér
                  Kecskemét - Piaristák tere
                  Szombathely - Fő tér
                  Szeged - Szent-Györgyi Albert Agóra (Kálvária  sugárút 23.)
 • Május 11. Miskolc - Városház tér
                  Győr - Volt Megyeháza előtti tér
                  Kaposvár - Európa park
 • Május 14. Veszprém - Fortuna-udvar
 • Május 17. Nyíregyháza - Kossuth tér 1.


Megosztom

2017 ÁPRILIS
Eurodesk Díj 2017

Az Eurodesk hálózat 2017-ben is meghirdette az Eurodesk Díjat, melyre a partnerektől várták a már megvalósított projektek nevezését.

Részvétel az Eurodesk felmérésében

Oszd meg velünk mobilitási tapasztalataidat, és segíts, hogy fejlesszük az Eurodesk információs szolgáltatásait!

Erasmus+ 30 Szabadegyetem

Világutazó blogger, díjnyertes cukrász, ifjúsági olimpiai bajnok és televíziós műsorvezető – mi a közös bennük? Kiderül május 5-én!