Magyar Ifjúság Kutatás 2016

2017.02.15. 11:57 Kategória: Aktív részvétel

2017. február 13-án mutatták be a Magyar Ifjúság 2016 kutatás gyorsjelentését. A kutatás elsődleges célja a fiatalok helyzetének jobb megismerése, ami hozzájárul a tényeken alapuló ifjúságpolitika-alkotáshoz.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumában már előkészület alatt áll a Stratégia a fiatalokért, amelyet nemsokára a kormány elé terjesztenek, és amelyhez alapot szolgáltathatnak az ifjúságkutatásban feltárt eredmények. A kutatást 2000 óta négyévente készítik mindig azonos módszertannal, tavaly nyolcezer magyarországi és - első alkalommal - négyezer határon túli 15-29 éves fiatalt kérdeztek meg.

A kutatási eredmények alapján elmondható, hogy a fiatalok majdnem fele számára a legnagyobb problémák: az anyagi nehézségek, a létbizonytalanság és az elszegényedés - ami hasonló eredmény mint 2008-ban és 2012-ben. További problémának látják a bizonytalanságot, a kiszámíthatatlan jövőt, a céltalanságot, a drogokat, az alkoholt, a munkanélküliséget és a bűnözést. Az eredmények szerint 2012 óta valamelyest nőtt a fiatalok érdeklődése a politika iránt, ugyanakkor azt is látni, hogy a közéleti témák jobban foglalkoztatják őket, mint a politikai kérdések. A magyar fiatalok többsége liberális, jobboldali, mérsékelt, és mindenekelőtt demokráciapárti - derült ki a kutatást vezető szociológus előadásából.

Aki a teljes kutatási eredményekre kíváncsi, itt megtalálhatja az online változatot.

Néhány érdekes adat a teljesség igénye nélkül:

  • A vizsgált 15 - 29 éves korosztály nagyjából 1,7 millió főt tesz ki –  49/51 százalék a lányok/fiúk aránya.
  • A nyelvtudás jelentősen növekedett, érdekes viszont, hogy a nyelvvizsgát szerzők aránya alig változott. A Stratégia a fiatalokért épp ezért tartalmazza annak a lehetőségét, hogy az első nyelvvizsgát az állam állja.
  • A megkérdezettek szerint „az a fiatal, aki annak tekinti magát, illetve az a felnőtt, aki képes felelős döntéseket hozni”.
  • A szabadidő eltöltésében a képernyős tevékenységek dominálnak – a fiatalabbaknál leginkább a számítógép, azonban minél idősebb valaki, annál inkább a TV felé nő a mérleg.
  • A fiatalok 85 százalékának van okostelelefonja – a nyilatkozatok szerint legfeljebb 42 százalékuk bírna ki egy napot nélküle.
  • Az interneten továbbra is a Facebook a vezető oldal.
  • Ami szomorú, egyre nagyobb az aránya azoknak, akik nem járnak el kulturális helyszínekre (fesztiválra, koncertre, színházba - operába jutnak el a legkevesebben, moziba a legtöbben).

Forrás: ujnemzedek.huMegosztom

2017 FEBRUÁR
Van beleszólásod! - egy interaktív nap a parlamentben

A „Van beleszólásod!” Parlamenti Ifjúsági Nap 2017. március 31-én kerül megrendezésre, immár hatodik alkalommal, a Tempus Közalapítvány, az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága, valamint az Európai Parlament magyarországi Tájékoztatási Irodája közös szervezésében.

CAFÉ+ Jogodban áll kimozdulni!

Milyen eszközökkel és módszerekkel támogatható a fiatalok nemzetközi mobilitása?

Nyilvános konzultáció Európai Szolidaritási Testületről

Az Európai Szolidaritási Testületet azzal a céllal hozta létre az EU, hogy a fiataloknak lehetőséget teremtsen arra, hogy saját hazájukban, más országokban a közösség érdekeit szolgáló önkéntes vagy szakmai projektmunkákban vegyenek részt.