Társadalmi konzultáció az Európai Szolidaritási Testületről

2017.02.14. 10:28 Kategória: Aktív részvétel

Az Európai Szolidaritási Testületet az EU új önkéntes programja, amelynek révén a fiatalok a közösség érdekeit szolgáló önkéntes vagy szakmai projektmunkákban vehessenek részt. A program kialakításáról most nyilvános konzultációt kezdeményez az Európa Bizottság.

A European Solidarity Corps (Európai Szolidaritási Testületet) az EU új önkéntes programja. Célja, hogy a fiatalok saját hazájukban vagy más országokban a közösség érdekeit szolgáló önkéntes vagy szakmai projektmunkákban vehessenek részt. Az Európai Bizottság társadalmi konzultációt indít, mert képet szeretne kapni arról, hogyan vélekednek a fiatalok, a tanárok, az ifjúságsegítők, a kezdeményezés iránt érdeklődő szervezetek, a munkavállalók és más érdekeltek az Európai Szolidaritási Testület elsődleges feladatairól és a testület tervezett megerősítéséről.

Az Európai Szolidaritási Testület program keretében 18 és 30 év közötti fiatalok jelentkezhetnek önkéntesnek, szakmai gyakorlatra, gyakornoki pozícióra a következő területeken: oktatás, egészségügy, társadalmi integráció, segítségnyújtás élelmiszerosztásban, menedék építése, bevándorlók és menekültek támogatása és integrációja, környezetvédelem, természeti katasztrófák megelőzése.

Regisztráció és további információ

A Testület működéséről szóló nyilvános konzultáció 8 hétig tart, és egy korábbi konzultációra épül, melyet a Bizottság az Európai Szolidaritási Testület működésének előkészítése céljából 2016 végén, a decemberi rajt előtt tartott az érdekelt felek körében.

A most induló nyilvános konzultáció keretében a fiatalok és a szervezetek véleményt mondhatnak a kezdeményezés céljairól, ismertethetik, mi készteti őket a kezdeményezésben való részvételre, elmondhatják, milyen további tájékoztatásra és iránymutatásra van szükségük, valamint beszámolhatnak az általuk alkalmazott, gyakorlatban bevált módszerekről. Ezt a nyilvános konzultációt további célzott konzultációk fogják kiegészíteni, melyeket azoknak az érdekelteknek a körében fogunk meghirdetni, akik kiemelten fontos szerepet játszanak az EU-ban az ifjúsági munka terén.

A kezdeményezés életbe lépése óta már 21 ezernél is több fiatal csatlakozott az Európai Szolidaritási Testülethez. A részt vevő szervezetek a tervek szerint március elején kezdhetnek majd megfelelő jelentkezőket keresni a projektjeikhez, és a vállalkozó szellemű fiatalok első csoportja már tavasszal megkezdheti a projektmunkát. A cél, hogy 2020 végéig 100 ezer fiatal csatlakozzon az Európai Szolidaritási Testülethez.

További információk:

Nyilvános konzultáció az Európai Szolidaritási Testületről
Az Európai Szolidaritási Testület regisztrálásra szolgáló weboldala
Az Európai Szolidaritási Testület a Facebookon
Sajtóközlemény: Befektetés az európai ifjúságba: A Bizottság létrehozza az Európai Szolidaritási Testületet
Tájékoztató: Kérdések és válaszok az Európai Szolidaritási Testületről

 

 Megosztom

2017 FEBRUÁR
Van beleszólásod! - egy interaktív nap a parlamentben

A „Van beleszólásod!” Parlamenti Ifjúsági Nap 2017. március 31-én kerül megrendezésre, immár hatodik alkalommal, a Tempus Közalapítvány, az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága, valamint az Európai Parlament magyarországi Tájékoztatási Irodája közös szervezésében.

CAFÉ+ Jogodban áll kimozdulni!

Milyen eszközökkel és módszerekkel támogatható a fiatalok nemzetközi mobilitása?

Nyilvános konzultáció Európai Szolidaritási Testületről

Az Európai Szolidaritási Testületet azzal a céllal hozta létre az EU, hogy a fiataloknak lehetőséget teremtsen arra, hogy saját hazájukban, más országokban a közösség érdekeit szolgáló önkéntes vagy szakmai projektmunkákban vegyenek részt.