Európai Szolidaritási Testület

2017.03.02. 10:47 Kategória: Aktív részvétel

Az Európai Szolidaritási Testületet az EU új önkéntes programja, amelynek révén a fiatalok a közösség érdekeit szolgáló önkéntes vagy szakmai projektmunkákban vehessenek részt. A program kialakításáról most nyilvános konzultációt kezdeményez az Európa Bizottság.

A European Solidarity Corps (Európai Szolidaritási Testületet) az EU új önkéntes programja. Célja, hogy a fiatalok saját hazájukban vagy más országokban a közösség érdekeit szolgáló önkéntes vagy szakmai projektmunkákban vehessenek részt. Az Európai Bizottság társadalmi konzultációt indít, mert képet szeretne kapni arról, hogyan vélekednek a fiatalok, a tanárok, az ifjúságsegítők, a kezdeményezés iránt érdeklődő szervezetek, a munkavállalók és más érdekeltek az Európai Szolidaritási Testület elsődleges feladatairól és a testület tervezett megerősítéséről.

Az Európai Szolidaritási Testület program keretében 18 és 30 év közötti fiatalok jelentkezhetnek önkéntesnek, szakmai gyakorlatra, gyakornoki pozícióra a következő területeken: oktatás, egészségügy, társadalmi integráció, segítségnyújtás élelmiszerosztásban, menedék építése, bevándorlók és menekültek támogatása és integrációja, környezetvédelem, természeti katasztrófák megelőzése.

Regisztráció és további információ

A Testület működéséről szóló nyilvános konzultáció 8 hétig tart, és egy korábbi konzultációra épül, melyet a Bizottság az Európai Szolidaritási Testület működésének előkészítése céljából 2016 végén, a decemberi rajt előtt tartott az érdekelt felek körében.

A most induló nyilvános konzultáció keretében a fiatalok és a szervezetek véleményt mondhatnak a kezdeményezés céljairól, ismertethetik, mi készteti őket a kezdeményezésben való részvételre, elmondhatják, milyen további tájékoztatásra és iránymutatásra van szükségük, valamint beszámolhatnak az általuk alkalmazott, gyakorlatban bevált módszerekről. Ezt a nyilvános konzultációt további célzott konzultációk fogják kiegészíteni, melyeket azoknak az érdekelteknek a körében fogunk meghirdetni, akik kiemelten fontos szerepet játszanak az EU-ban az ifjúsági munka terén.

A kezdeményezés életbe lépése óta már 21 ezernél is több fiatal csatlakozott az Európai Szolidaritási Testülethez. A részt vevő szervezetek a tervek szerint március elején kezdhetnek majd megfelelő jelentkezőket keresni a projektjeikhez, és a vállalkozó szellemű fiatalok első csoportja már tavasszal megkezdheti a projektmunkát. A cél, hogy 2020 végéig 100 ezer fiatal csatlakozzon az Európai Szolidaritási Testülethez.

További információk:

Nyilvános konzultáció az Európai Szolidaritási Testületről
Az Európai Szolidaritási Testület regisztrálásra szolgáló weboldala
Az Európai Szolidaritási Testület a Facebookon
Sajtóközlemény: Befektetés az európai ifjúságba: A Bizottság létrehozza az Európai Szolidaritási Testületet
Tájékoztató: Kérdések és válaszok az Európai Szolidaritási Testületről

 

 Megosztom

2017 MÁRCIUS
Norvég Alap ösztöndíj – szakmai látogatás pályázat

Megjelent a Szakmai látogatás című pályázati felhívás, melynek során a résztvevők kapcsolatot építhetnek, illetve meglévő kapcsolatot ápolhatnak a donor országok releváns intézményeivel, a pályázati felhívásban meghatározott célok elérése érdekében.

FELHÍVÁS ÚJSÁGÍRÓKNAK

Az Eurodesk Magyarország, mint az Európai Ifjúsági Portál magyar szekciójának tartalomfelelőse, bővíti fiatal újságírókból álló csapatát.

Enter! Képzés hátrányos helyzetű fiatalok segítésére

Képzés ifjúsági munkások részére, hogy sikeresen fellépjenek a diszkrimináció, a kiközösítés és az erőszak ellen, a helyi hatóságok együttműködésével.